Met de assistente van dokter van de Ploeg?!

Winnaar Gouden Televizier-Ring 1984: Zeg 'ns Aaa

8 augustus 2020 10:15 | televizier-ring | Door Irma Tomas

© ANP

Wie de Gouden Televizier-Ring wint, is verzekerd van een plekje in de televisiehistorie. In 1984 won de legendarische comedyserie Zeg 'ns Aaa.

Update: 5 augustus 2020, auteur: Jef Willemsen

De serie ging over een doktersfamilie, maar de prettige gestoorde huishoudster was in haar bloemetjesjurk de leukste thuis. "Met de assistente van dokter Van der Ploeg", krijste Mien Dobbelsteen als ze de telefoon opnam. Dan wist je het wel: dat wordt weer lachen, gieren, brullen tot je om genade smeekt.

Vijf miljoen kijkers

De VARA-comedyserie Zeg 'ns Aaa zag het licht op nieuwjaarsdag 1981 en bleef twaalf jaar in de lucht. Vijf miljoen kijkers leefden mee met weduwe Lydie van der Ploeg (de in 2018 overleden Sjoukje Hooymaayer), haar nieuwe man Hans Lansberg (de eveneens in 2018 overleden Manfred de Graaf), haar dochter Nancy (Renée Soutendijk), zoon Gert-Jan (Hans Cornelissen) en schoondochter Pien (Monique Rosier) en Hans’ nichtje Wiep (Kiki Classen).

Toffe Jans

Maar ze keken vooral om zich te verkneukelen om wervelwind Mien (Carry Tefsen) en haar mopperende wederhelft Koos (John Leddy). Carry Tefsen had eerder onder grote bijval volkse typetjes neergezet, zoals Toffe Jans in De Jantjes en huishoudster Truus in Ieder Z’n Deel, een voorloper van Zeg 'ns Aaa.

Precies mijn moeder

"Ik heb eigenlijk een commentariërende functie", zei Carry over haar rol als Mien. "Noem het maar nuchterheid ten opzichte van de belevingswereld van de doktersfamilie, die toch vrij ver van het grote publiek staat. Ik denk dat Mien zo populair is omdat ze zo dichtbij de mensen staat. Ze is heel echt. Mensen komen naar me toe en zeggen: u bent precies mijn moeder, tante of buurvrouw."

Van Houweninge en Pola

Het succes van Zeg 'ns Aaa was behalve van Carry en haar medespelers de verdienste van de scenarioschrijvers: Chiem van Houweninge en Alexander Pola. Zij streefden naar eenvoud en herkenbaarheid, hielden de grapdichtheid op peil en bouwden tussen de regels door satirische toespelingen op actuele ontwikkelingen in. Samen stonden ze sterk. Alexander Pola: "Chiem is goed in plots en verhalen, ik heb een talent voor afmakers."

Sag mal Aah!

Pola overleed in 1992 en maakte de comeback van Zeg ’ns Aaa op het toneel (2003 en 2007) en televisie (2009) niet meer mee. Chiems vrouw Marina nam bij de remakes zijn plaats in als auteur. In Engeland, Nieuw-Zeeland en Australië werd de serie ondertiteld op tv vertoond onder de titel Say Ah!, Duitsland kwam met een eigen versie: Sag mal Aah!. Van 1991 tot 2003 zond de VARA de spin-off Oppassen!!! uit (Ring-winnaar in 1996).

Negen Ringen

Zeg 'ns Aaa won in 1984 met overweldigende meerheid (8362 tegen 2119 stemmen) de Gouden Televizier-Ring. Edelsmid Anneke Schat had er haar handen vol aan. Tegenwoordig krijgt het winnende programma één grote Ring, maar in 1984 moest ze niet minder dan negen exemplaren tevoorschijn toveren. "Het team van Zeg 'ns Aaa was ontzettend hecht en wilde per se voor iedereen een Ring", weet Anneke nog.

U mag drie keer raden wie bij de uitreiking de show stal...
 

< Winnaar 1983
De Weg
 

Winnaar 1985 >
Playbackshow

Meer over