Met z'n allen!

Winnaar Gouden Televizier-Ring 1985: Playback Show

8 augustus 2020 10:35 | televizier-ring | Door Irma Tomas

© ANP

Wie de Gouden Televizier-Ring wint, is verzekerd van een plekje in televisiehistorie. In 1985 won Henny Huisman met zijn eigen uitvinding: de Playback Show.

Update: 5 augustus 2020, auteur: Jef Willemsen

Bij de start van zijn Playback Show in 1983 wordt Henny Huisman verguisd door serieuze tv-journalisten. Hij oogt onhandig, spreekt niet vloeiend en ontbeert volgens de recensenten elke vorm van charisma. Maar het grote publiek vreet diezelfde gezellige onbeholpenheid juist. Henny staat met zijn informele presentatie heel dicht bij het volk.

Erkenning

In 1985 krijgt hij zijn beloning, als de door hemzelf bedachte Playback Show de Gouden Televizier-Ring wint. Bij de uitreiking revancheert Henny zich op de kritische tv-recensenten door te refereren aan de lullige stukjes van destijds. En hij is opgelucht dat hij eindelijk erkenning krijgt. "Het is een regelrechte bekroning op de twintig jaar waarin ik probeer op te klimmen."

Verlosser Joop van den Ende

Henny Huisman heeft altijd al beroemd willen worden. Als twintiger drumt hij in de band Lucifer van Margriet Eshuijs en later presenteert hij in discotheken zijn eigen playbackshows. Begin jaren 80 lijkt de televisie nog ver weg, tot zijn grote verlosser Joop van den Ende hem aan het werk ziet als spreekstalmeester rond een voetbalwedstrijd van AZ’67.

Geboren voor televisie

"Er stond een onbekende figuur op de middenstip, die ondanks een beroerde geluidsinstallatie dat hele stadion stil kreeg. Na afloop drong hij zich aan me op: we moeten afspreken, ik ben geboren voor televisie. Hij was eigenlijk in alle opzichten ongeschikt voor televisie. Maar ik zag er iets doorheen.”

Zomeravondshow

Van den Ende laat Henny de KRO’s Zomeravondshow presenteren, een programma dat in de vergetelheid zou zijn geraakt zonder dat ene vaste item: een kleine playbackshow. Dat wordt zo populair dat Henny een jaar later, in 1983, wekelijks een uur mag vullen met de Playback Show.

Reach out and touch

De show kent een simpele opzet, waarin kandidaten zich verkleden om zo veel mogelijk op hun idool te lijken. Ze playbacken een liedje en worden daarna (mild) beoordeeld door een jury. Na afloop zingt Henny met de kandidaten lekker vals Reach out and touch van Diana Ross en is iedereen voldaan.

Megaformule

Televisieregisseur Bert van der Veer: "Hij transformeerde eenvoudige mensen tot helden. Jan-met-de-pet werd Michael Jackson, Demis Roussos of Tom Jones." Joop van den Ende: "Het was een megaformule, waarin gewone mensen gedurende drie minuten een ster mochten zijn."

Geschiedenis geschreven

Henny Huisman blijkt inmiddels met zijn Playback Show de grondlegger van alle talentenjachten die tot op de dag van vandaag het gezicht van de Nederlandse en buitenlandse televisie beheersen. Uit de Playback Show ontstonden de Mini-Playbackshow en de Soundmixshow, het programma waaraan nog steeds tal van Nederlandse artiesten hun carrière te danken hebben en waarmee ook juryleden Jacques d’Ancona en Barrie Stevens beroemd zijn geworden. Dankzij Henny kreeg ook Gerard Joling in 1985 zijn eerste kans op de buis. 

Bloemetje

Daarna kwamen Idols, So You Wanna Be a Popstar, Popstars, X Factor, The Voice of Holland en al die anderen. Het zou Simon Cowell, bedenker van X Factor en grootverdiener in het kwadraat, sieren als hij pionier Henny eens een bloemetje zou sturen.
 

< Winnaar 1984
Zeg 'ns Aaa
 

Winnaar 1986 >
Wedden dat..?

Meer over