De tweede ring van Jos

Winnaar Gouden Televizier-Ring 1986: Wedden Dat..?

8 augustus 2020 10:45 | televizier-ring | Door Irma Tomas

© ANP

Wie de Gouden Televizier-Ring wint, is verzekerd van een plekje in de televisiehistorie. In 1986 won Wedden dat..? met Jos Brink en zijn kroepoekje Sandra Reemer.

Update: 5 augustus 2020, auteur: Jef Willemsen

"Met Wedden dat..? was het in het eerste jaar meteen raak. Dat kon niet missen, dat voelde je. Het was zo’n hit, er werd over nagepraat en dat goede gevoel werd inderdaad bekroond met mijn tweede Gouden Televizier-Ring." Jos Brink had vanaf de eerste aflevering een hit te pakken met Wedden dat..?, een formule die afkomstig was uit Duitsland en door Joop van den Ende (daar is-ie weer) naar Nederland werd gehaald.

Rundervink

Het was een show vol grappige, razend knappe en bizarre weddenschappen. Jos Brink, citerend uit de aanmeldingen die de redactie ontving: "Hier, een slager kan aan het vlees ruiken wat voor vlees het is. Kalfsoester, rundervink, alles met de neus. Ja, Hema-worst kan ik ook raden. Maar al die soorten vlees!"

Vijfhonderd brievenbussen

"En we hebben een jongen die foto’s met treinwissels herkent. Hij weet waar die wissels in Nederland liggen. Een jongen van twaalf kijkt naar foto’s van achterlichten van auto’s en weet welk merk het is. En hier, wat denkt je hiervan: een krantenbezorger herkent vijfhonderd brievenbussen; dat is toch krankzinnig!”

Kroepoekje

Wedden dat..? was een groots opgezette show met enorme decors. Jos presenteerde samen met zijn assistente, de in 2017 overleden Sandra Reemer die hij liefkozend 'kroepoekje' noemde. Samen maakten ze bij het begin van de weddenschap een welbekend gebaar met opgestoken duimen om de kandidaten succes te wensen. Jos groette aan het eind altijd zijn niet-bestaande tante Annie.

Poetsende Carry Tefsen

De show had allure: bekende Nederlanders én internationale sterren gingen in de studio weddenschappen aan. Als de weddenschap in de soep liep, moesten de beroemdheden een tegenprestatie leveren. Zo nam de Zangeres Zonder Naam met rockband Normaal de single Rock Around The Clock op en moest Carry Tefsen na een verloren weddenschap een bejaardenhuis poetsen.

Zaalweddenschap

Na vier gasten en evenzoveel weddenschappen ging Jos zelf een zaalweddenschap aan. Hij kreeg een opdracht van het publiek, die hij binnen een uur moest voltooien. Lukte het niet, dan moest de presentator iets engs of geks doen. Een van die weddenschappen leidde ertoe dat Jos aan het eind van de uitzending in een studio vol poepende koeien stond. Tegen één weddenschap zei hij na veel twijfelen ‘nee’: in een zwembad stappen met een stel haaien ging hem iets te ver.

Gynaecoloog

In 1993 stopte Jos Brink met Wedden dat..?, maar de goede herinneringen bleven. "Ik was zó vreselijk stout in die tijd. Ik herinner me een idiote weddenschap, waarbij een pedicure beweerde dat ze haar patiënten aan de voeten kon herkennen. We hadden dus dertig patiënten op een plankje gezet met een gordijntje tot aan hun knieën. En ze wist het, hoor. Waarop ik eruit flapte: ‘Goed, volgende week hebben we hier een gynaecoloog.’ Op het moment dat ik dat zei, dacht ik: O, mijn vader! Die belde altijd over dat soort dingen. Maar er rolde zó’n vette lach van de tribune, zo één die maar bleef doorgaan. Ik bloos niet snel, maar toen wel.”
 

< Winnaar 1985
Playback Show

 

Winnaar 1987 >
In de hoofdrol

Meer over