Een verrassing is de mooiste prijs!

Winnaar Gouden Televizier-Ring 1988: Surpriseshow

8 augustus 2020 11:20 | televizier-ring | Door Lieneke van der Fluit

© ANP

Wie de Gouden Televizier-Ring wint, is verzekerd van een plekje in televisiehistorie. In 1988 won Henny Huisman met zijn Surpriseshow.

Update: 5 augustus 2020, auteur: Jef Willemsen

In 1988 zit Henny Huisman hoog te paard. Het jaar is nog maar net begonnen of de voormalige misdienaar uit Zaandam zet het hele land op zijn kop. Vrijdagavond 29 januari: de finale van de Soundmixshow. Henny heeft de kijkers opgeroepen telefonisch te stemmen. Meer dan een miljoen mensen laten zich dat geen twee keer zeggen waardoor het PTT-net compleet overstuur raakt.

Kamervragen

Het leidt tot een golf van publiciteit, een Kamerlid stelt vragen over de chaos aan de minister van Verkeer en Waterstaat. De door Joop van den Ende ontdekte showmaster, die zo lang heeft gesnakt naar erkenning, lacht in zijn vuistje.

Emo-tv

Nog geen drie maanden later tovert Henny een nieuwe truc uit zijn hoge hoed: de Surpriseshow. Vrij naar een Engelse succesformule vervult hij hartenwensen of verrast hij nietsvermoedende mensen met ’t een of ander. Emo-tv van de bovenste plank. In de eerste aflevering van het KRO-programma slaat een veehandelaar op de golfbaan een balletje met prins Bernhard, zingen 700 kinderen een lied voor tante Rim (vroedvrouw op Terschelling), en krijgt Jan Suurbier uit Warmenhuizen zijn geëmigreerde broer en zus op de koffie.

Man van het volk

Het is geen verrassing dat de Surpriseshow aanslaat bij het publiek. Alles wat ‘man van het volk’ Henny Huisman in die tijd op televisie aanraakt, verandert in goud. Drie jaar na de bekroning van de Playback Show wint hij dan ook voor de tweede keer de Gouden Televizier-Ring.

Mies Bouwman

"Henny, wat is er leuker dan de Ring te geven aan iemand van wie je houdt?", verwoordt Mies Bouwman, stralend als altijd, de gevoelens van zes miljoen kijkers bij de uitreiking. Zij, de koningin van de Nederlandse televisie, geeft speciaal op Henny’s verzoek acte de présence in het Okura Hotel.

Sam Brown

"Ik keek ontzettend tegen haar op", vertelde de winnaar jaren later in een interview. Sam Brown is ingehuurd om haar hit Stop te zingen, omdat Henny dat zo’n leuk liedje vindt. "We waren dubbeltrots, maar wisten niet zo goed raad met het opnieuw winnen", moest hij bekennen. "Het grappige was dat de Surpriseshow nog maar vier keer was uitgezonden. Het was meteen een succesnummer."

Emotie op tv

Er zouden op RTL 4 nog vele succesnummers volgen met Henny Huisman in de hoofdrol van meelevende, licht geëmotioneerde gastheer. Het levert hem de bijnaam Henny Huilman op in bepaalde kringen. "Je kunt er niet van houden dat ik mijn emoties toon, maar het is wel echt", zo zegt hij. Ik ben een gevoelig iemand, ik huil wat eerder dan een ander. Wat is er tegen emotie op tv?"

Bijrol

In 2003 stapt Henny tot ieders verbazing over naar de EO. Hij blijkt in de Heer te zijn en komt tot ons met religieus getinte programma’s als Henny zoekt God en Korenslag. Daarna wordt het lange tijd stil rond Henny tot hij in 2014 met SBS in zee gaat voor Surprise Surprise, een remake van 'zijn' show waarin hij dit keer een bijrol heeft naast Do. Een derde Gouden Televizier-Ring kreeg de presentator er niet voor, maar dat verbaasde dan weer niemand.
 

< Winnaar 1987
In de hoofdrol

 

Winnaar 1989 >
Doet-ie 't of doet-ie 't niet

Meer over