Filmpjes raden voor gevorderden

Winnaar Gouden Televizier-Ring 1989: Doet-ie 't of doet-ie 't niet

8 augustus 2020 11:30 | televizier-ring | Door Irma Tomas

© ANP

Wie de Gouden Televizier-Ring wint, is verzekerd van een plekje in televisiehistorie. In 1989 won de onvolprezen Peter Jan Rens-show Doet-ie 't of doet-ie 't niet.

Update: 5 augustus 2020, auteur: Jef Willemsen

Lang voordat Peter Jan Rens reclame maakte voor ongelooflijk lekkere snoepjes, onduidelijke dingen deed in Thailand en als zestiger opnieuw vader werd met een 42 jaar jongere vriendin, was hij op televisie een populaire kindervriend en showmaster.

Meneer Kaktus

In de jaren 80 kende het hele land Peter Jan Rens als meneer Kaktus. Onvermoeibaar en alwetend stoof hij in zijn pyjama door de boksring en bracht hij de kijkertjes nuttige normen en waarden bij, met assistentie van Kweetniet en mevrouw Stemband.

Verborgen camera

Voor ouderen presenteerde hij bij de VARA de spelshow Doet-ie 't of doet-ie 't niet. Met hetzelfde kinderlijke enthousiasme huppelde hij over de studiovloer en liet hij koppels raden hoe met een verborgen camera opgenomen filmpjes afliepen.

Opvolger van Willem Ruis

Het grote publiek wist de joviale gastheer wel te waarderen. In 1989 was de Gouden Televizier-Ring dan ook een prooi voor Peter Jan Rens. Ron’s Honeymoon Quiz (tweede plaats) en AVRO’s Service Salon (derde plaats) hadden het nakijken. De gedoodverfde opvolger van Willem Ruis bedacht de formule van de winnende show naar eigen zeggen grotendeels zelf.

Showballet

Zelf verklaarde hij het succes als volgt: "Alle elementen zitten erin: filmpjes, spelletjes, gokken en een showballet." Over zijn eigen rol: "Als de kandidaten nerveus zijn, zeg ik: regel je ademhaling naar die van mij. Of ik raak ze even aan. Dat werkt; ik leef met ze mee."

Belangrijk telefoontje

Het goede nieuws over de Ring bereikte hem in Amerika, waar hij met vrouw Joke en dochter Lutein op vakantie was. "Ik kreeg bericht dat er een belangrijk telefoontje uit Nederland zou komen. We vroegen ons af wie er overleden kon zijn." Na uren wachten kreeg hij John de Mol aan de lijn. "Je hebt de Ring!", riep hij.

Tineke de Nooij

"Toen iedereen me begon te feliciteren, besefte ik het pas. Ik had de Televizier-Ring gewonnen!" Veronica-icoon Tineke de Nooij, die hem liet debuteren op televisie, reikte de prijs uit aan de gelukkige winnaar. Het was, naar later bleek, het hoogtepunt van zijn carrière. De ster van Peter Jan doofde langzaam maar zeker. De kijkcijfers van Vijf tegen vijf en Geef nooit op konden niet tippen aan die van Doet-ie 't of doet-ie 't niet; zijn late night talkshow op RTL 4 stierf een stille dood.

Iets jongere vrouw

In 2002 sloeg Peter Jan Rens zijn vleugels uit. In Thailand begon hij een mediabedrijf, maar de Nederlandse roddelpers wist hem te vinden, toen aan het licht kwam dat hij in Bangkok samenwoonde met een iets jongere Thaise vrouw en haar familie onderhield. Doet-ie 't of doet-ie 't niet met haar? Hij beweerde zelf van niet.

Failliet

Terug in Nederland probeerde hij meneer Kaktus nieuw leven in te blazen en een eigen omroep van de grond te krijgen. Veel kwam er niet van terecht. Niet lang daarna werden twee van zijn negen (!) ondernemingen failliet verklaard en ging een deel van zijn bezittingen onder de hamer. De Gouden Televizier-Ring zat daar niet bij.
 

< Winnaar 1988
Surpriseshow

 

Winnaar 1990 >
Ook dat nog!

Meer over