Lachen om consumentenleed

Winnaar Gouden Televizier-Ring 1990: Ook Dat Nog!

8 augustus 2020 11:50 | televizier-ring | Door Lieneke van der Fluit

© KRO

Wie de Gouden Televizier-Ring wint, is verzekerd van een plekje in televisiehistorie. In 1990 won het grappige consumentenprogramma Ook dat nog!.

Update: 5 augustus 2020, auteur: Jef Willemsen

Over humor valt niet te twisten. Wat is er leuk aan vier acteurs die, op aangeven van een grijze presentator, achter een tafel gekke bekken trekken en grappen maken over consumentenleed?

Huilen van het lachen

‘Eén momentje alstublieft, ik verbind u even door.’ Niet iedereen zag zo een-twee-drie de lol in van Ook dat nog!. Toch lagen miljoenen mensen huilend van het lachen voor de buis, als op zondagavond het satirische KRO-programma ‘over moedwil en misverstand’ voorbijtrok. Ook dat nog! debuteerde in 1989 en won een jaar later al de Gouden Televizier-Ring, met een straatlengte voorsprong op Medisch Centrum West en Keek op de Week. Dat zegt wel wat.

That's Life

De formule werd geleend van de populaire BBC-rubriek That 's Life. De in 2020 overleden Aad van den Heuvel, jarenlang het gezicht van actualiteitenrubriek Brandpunt, speelde de voorzitter van het panel. Hij las breed grijnzend een klacht voor van een misdeelde burger en gaf dan het woord aan de vier komieken.

Van viswijf tot stoeipoes

Sylvia Millecam was de onbetwiste ster van de sketches die het kwartet opvoerde. Ze trok de meest uiteenlopende typetjes uit de kast, van viswijf tot stoeipoes, en ook nog met een enorm gemak. Aan haar zijde floreerden in de eerste seizoenen schaker Hans Böhm, cabaretier Erik van Muiswinkel en wijlen tekstschrijver Gregor Frenkel Frank. Uiteindelijk verliet Van Muiswinkel het programma, maar in Bavo Galama werd een meer dan waardige opvolger gevonden.

Maatschappelijk nut

Ook dat nog! had naast verstrooiende waarde ook maatschappelijk nut. Bedrijven die wegens wanprestatie over de knie gingen, beterden vaak heel snel hun leven en kwamen de gedupeerde klanten tegemoet.

Zilveren Gouden Televizier-Ring

De prijsuitreiking viel in een jubileumjaar: het was de vijfentwintigste keer dat de Ring werd toegekend. Speciaal voor de gelegenheid was het Nederlands Danstheater in Den Haag afgehuurd en bracht de AVRO het gala voor het eerst in de geschiedenis rechtstreeks op televisie.

Geen concessies

Willem Duys zette de 24 vorige winnaars nog eens op een rijtje en in het zonnetje. De Franse zanger Gilbert Bécaud, Willeke Alberti, Hetty Blok en de dieren uit de Fabeltjeskrant zorgden voor vertier met liedjes en persiflages. "We zijn bij de KRO niet zo meegegaan in de kijkcijferrace, maar ik vind het buitengewoon plezierig", verklaarde Aad van den Heuvel in een interview. "En dat zonder één concessie te doen aan inhoud en vorm."

Houdbaarheidsdatum

Dezelfde Aad van den Heuvel had er in 1999 tabak van. Hij stapte op omdat de KRO-leiding geen heil zag in zijn plannen om Ook dat nog! te moderniseren. Aad zat er tien jaar en vond dat de houdbaarheidsdatum van de show al geruime tijd was verstreken. Frits Spits volgde hem op.

Wapen van de humor

De tragische dood van Sylvia Millecam in 2001 was de nekslag. Het publiek hield het voor gezien en in 2004 viel het doek. Na 15 jaar kwam een eind aan het ‘bestrijden van consumentenleed met het wapen van de humor’, zoals Fons de Poel het formuleerde. "De mensen begrijpen het gedoe van Ook dat nog! niet meer", schreef HP/De Tijd destijds. "Telefoon kapot? Koop een nieuwe en hou erover op." En dat was het einde van Ook dat nog!

Kanniewaarzijn

Maar bloed kruipt waar het niet gaan kan, ook op het gebied van consumentenleed. In 2011 lanceerde BNNVARA in de geest van Ook dat nog het komische consumentenprogramma Kanniewaarzijn waarin Astrid Joosten met hulp van acteurs ongelooflijke misstanden aan de kaak stelde.  
 

< Winnaar 1989
Doet-ie 't of doet-ie 't niet

 

Winnaar 1991 >
Vrienden voor het leven

Meer over