Liefdesboodschappen in de caravan

Winnaar Gouden Televizier-Ring 1993: All You Need Is Love

8 augustus 2020 12:30 | televizier-ring | Door Lieneke van der Fluit

© ANP

Wie de Gouden Televizier-Ring wint, is verzekerd van een plekje in de televisiehistorie. In 1993 won het o zo sympathieke All You Need Is Love.

Update: 5 augustus 2020, auteur: Jef Willemsen

Liefdesverdriet? In stilte smoorverliefd op het buurmeisje, maar te verlegen om haar mee uit te vragen? Spijt als haren op je hoofd van een uitgemaakte verkering? Robert ‘Dr. Love’ ten Brink weet raad. In het Veronica-programma All You Need Is Love speelt hij voor koppelaar, reist hij stad en land af om onmogelijke relaties mogelijk te maken, lijmt hij breuken en geneest hij hartenpijn.

Zwijmelen

De emoties laaien hoog op; de kijkers (zo’n 3 à 4 miljoen) lusten er vanaf de eerste uitzending in 1992 wel pap van. Massaal zwijmelen ze mee. Het gaat weleens mis, zoals bij de twee meisjes die op een nog piepjonge, onbekende Frans Bauer vallen, maar meestal overwint de liefde. Wie wil nou niet in het sprookje geloven, als die keurige krullenbol voor je staat, aan wie je je eigen dochter best een avondje zou toevertrouwen?

Altijd echt

Robert ten Brink was aanvankelijk niet zo gecharmeerd van het idee van John de Mol. "Dating? Daar hou ik helemaal niet van", zei hij. "Maar na een korte uitleg zag ik het wel zitten. De kracht van All You Need Is Love is dat het altijd echt is. In tv-land is de verleiding groot even iets in elkaar te rommelen; dat hebben wij nooit gedaan."

'Ordinair'

Sommige critici spraken schande van het programma, genoemd naar de wereldhit van de Beatles uit 1967. Het zou mensen misbruiken en ‘vreselijk ordinair’ zijn. Dat verhinderde niet dat All You Need Is Love zeven maanden na de start al de Gouden Televizier-Ring won.

Geen droom

Jos Brink presenteerde het Gala live vanuit Studio Aalsmeer, CDA-fractievoorzitter Elco Brinkman schoof de ring om Roberts pink. De winnaar stond versteld. "Het is geen droom, het is echt waar", moest Jos hem toefluisteren voordat hij het kon geloven.

Dolblij

Later zei Robert in een interview: "Het publiek heeft gestemd, niet een academie van hoge heren. Bij de Nipkowschijf zou mijn moeder verbaasd een wenkbrauw optrekken; de Gouden Televizier-Ring is een heel ander verhaal. Ik was dolblij, toen ik hem won. Het was ongelooflijk, ik had het gevoel dat ik me in één klap in het rijtje met Henny Huisman, Jos Brink en Mies Bouwman mocht voegen."

Tranentrekker

Robert ten Brink (1955) had al naam gemaakt als presentator van Cijfers & Letters, het Jeugdjournaal, Superfan en Lingo, maar de victorie begon met All You Need Is Love. Van Veronica verhuisde de romantische tranentrekker naar SBS 6 (1998) en RTL 4 (2006). Op een gegeven moment waren de liefdesdokter en het publiek uitgekeken op de formule. Het programma verdween, op kerst- en Valentijn-specials na.

Love is in the air

Robert, intussen ook bekend van Lotto Weekend Miljonairs (later BankGiro Miljonairs), verscheen in Klasgenoten, Look of Love en Het Zesde Zintuig, maar zijn hart ligt nog altijd bij All You Need Is Love. Sinds een paar jaar maakt Dr. Love bij  RTL 4 weer met veel succes nieuwe seizoenen van All You Need en voegde hij daar een net zo liefdevolle spinoff Love is in the air aan toe. Ook zijn jaarlijkse kerstspecials zijn een klassieker geworden die ieder jaar weer bewijzen dat de liefde nog lang niet is versleten.
 

< Winnaar 1992
Medisch Centrum West

 

Winnaar 1994 >
Vrouwenvleugel

Meer over