Winnaar Gouden Televizier-Ring 1996: Oppassen!!!

8 augustus 2020 13:30 | televizier-ring | Door Leks van der Horst

© NOB-Foto

Wie de Gouden Televizier-Ring wint, is verzekerd van een plekje in televisiehistorie. In 1996 won de langlopende comedyserie Oppassen!!!.

Update: 5 augustus 2020, auteur: Jef Willemsen

In de kamerbreed uitgemeten tegenstellingen tussen de twee hoofdrolspelers school de kracht van de Vara-comedyserie Oppassen!!!Aan de ene kant had je opa Henry Buys (Coen Flink), de wat bekakte, bourgondische VVD’er, aan de andere kant opa Willem Bol (wijlen Ben Hulsman), de arbeider met het PvdA-hart.

Tegenpolen

In de jaren negentig vochten ze wekelijks tot hilariteit van twee miljoen kijkers een ideologisch meningsverschil uit. Dat ze samen op de kleinkinderen van hun carrièremakende dochter Simone en zoon Victor moesten passen, was een bron van eindeloos veel meer conflicten. Waar kun je als tegenpolen beter over steggelen dan over de opvoeding van een jongen en een meisje in de puberteit?

Ideetje op vakantie

Chiem van Houweninge, eerder met Alexander Pola verantwoordelijk voor de teksten van Zeg ’ns Aaa, kwam op het idee na een vakantie in Zuid-Frankrijk. Hij en zijn vrouw Marina hadden de kinderen thuis aan de zorg van hun twee vaders toevertrouwd terwijl zij samen boodschappen gingen doen.

Opa's

Onderweg kwamen ze echter vrienden tegen waardoor ze de tijd volledig uit het oog verloren. Bij thuiskomst waren de twee opa's alles behalve blij: "Hier zou je nou eens een serie van moeten maken!" riep een van hen. Het bleken profetische woorden.

Spin-off

Het karakter Henry Buys was al een bekende van het publiek als buurman van de familie Van der Ploeg in Zeg ’ns Aaa. Oppassen!!! werd bij de lancering op zaterdagavond 9 maart 1991 gepresenteerd als een heuse spin-off van de populaire doktersserie.

Guinness Book of Records

Dat was misschien wat veel eer, maar feit is wel dat de kibbelende opa’s het langer hebben volgehouden dan Mien Dobbelsteen & Co: 321 versus 212 afleveringen, goed voor een vermelding in het Guinness Book of Records als langstlopende comedyserie ter wereld.

Linda de Mol

Chiem van Houweninge had in 1984 al een Ring gekregen voor Zeg ’ns Aaa, nu won hij weer goud. Linda de Mol overhandigde hem het kleinood tijdens het Nationaal Omroep Gala in Bussum. De scenarioschrijver liet regisseur Nico Knapper, echtgenote Marina (met wie hij nauw had samengewerkt om de puntjes op de i te krijgen) en alle andere medewerkers ruimhartig delen in het succes.

Kroon op het werk

"Deze Televizier-Ring is absoluut de kroon op ons werk”, sprak Van Houweninge namens de feestende crew en cast. Een van de verliezers was Bart de Graaff, tot het laatst in de race met Barts News Network. De in 2002 overleden programmamaker liet zijn goede humeur er niet door bederven: "Ik heb net een nieuwe nier. Dat is mijn mooiste cadeau."

Coen Flink

In 2003 viel het doek voor Oppassen!!!, maar met de dood van Coen Flink in 2000 was de ziel eigenlijk al uit de serie verdwenen. De kijkcijfers liepen terug, een andere opa (Rogier van Cleef, gespeeld door wijlen Edmond Classen) kon de imposante acteur niet doen vergeten.

Kinderen Geen Bezwaar

Het was duidelijk dat Flink de sitcom had ‘gedragen’. Zijn tegenspeler Ben Hulsman mocht het nog proberen in Bergen Binnen (over de capriolen van vier vitale bejaarden in een villa), maar hij hield 't na één seizoen al voor gezien. Met Kinderen Geen Bezwaar had de Vara sinds 2004 een waardige opvolger in huis. Humor voor alle gezindten.
 

< Winnaar 1995
Goede Tijden Slechte Tijden

 

Winnaar 1997 >
Baantjer

Meer over