De Cock met cee-o-cee-ka

Winnaar Gouden Televizier-Ring 1997: Baantjer

8 augustus 2020 13:45 | televizier-ring | Door Lieneke van der Fluit

Wie de Gouden Televizier-Ring wint, is verzekerd van een plekje in de televisiehistorie. In 1997 won de legendarische politieserie Baantjer.

Update: 5 augustus 2020, auteur: Jef Willemsen

Maar liefst 121 afleveringen lang werd min of meer hetzelfde stramien gevolgd in de serie Baantjer: iemand vindt een lijk, rechercheur Jurriaan de Cock (Piet Römer) en zijn assistent Dick Vledder (Victor Reinier) nemen poolshoogte op de plaats delict, er volgt een lijkschouwing, ze ondervragen getuigen en verdachten.

Commandant Buitendam (Serge-Henri Valcke) leest vervolgens De Cock de les, in het café van Lowietje ziet de speurder na één teug cognac het licht, de dader slaat door, de kijker krijgt in een flashback te zien hoe het is gebeurd en tenslotte drinkt het team een glaasje op de goede afloop in huize De Cock.

Dat deed niets af aan de spanning en de amusementswaarde; het was altijd de vraag hoe de sjofel geklede brompot het moordmysterie zou ontraadselen.

Met stip bovenaan in de bieb

Peter Römer, zoon van Piet en hoofd drama bij Endemol, stelde destijds voor om de veelgelezen detectiveverhalen van Appie Baantjer als basis te gebruiken voor een televisieserie. "Ik vroeg me af waar de mensen naar willen kijken", zegt hij. "In de bibliotheek heb ik toen een lijst van de meest uitgeleende boeken opgevraagd. Bovenaan, met stip: Baantjer. En toen begon het te dagen: Engeland had Inspector Morse, Duitsland Der Alte, maar wij hadden niemand."

Rijk de Gooyer

Hij kreeg het idee erdoor, met zijn vader als hoofdrolspeler in plaats van Rijk de Gooyer die voor de eer bedankte. De serie ging in oktober 1995 van start op RTL 4 en zou eigenlijk maar één seizoen duren. Uiteindelijk hing Jurriaan de Cock (met cee-o-cee-ka) pas in december 2006 zijn hoedje aan de wilgen.

 

Ring voor Cock

In 1997 won Baantjer de Gouden Televizier-Ring. Op de gala-avond in het studiocomplex van John de Mol in Hilversum reikte comédienne Ruby Wax de Ring uit aan Piet Römer. Ze vroeg zich hardop af of ze de onderscheiding wel om zijn vinger moest schuiven, omdat ‘cock’ in het Engels op een ander lichaamsdeel slaat.

Trillen

"Ik ben bijzonder gevleid”, sprak de winnaar aangedaan. "De eerste seconde kon ik het niet geloven. Toen kreeg ik een enorme klap op mijn rug van mijn zoon, die achter me zat, en dacht ik dat ik een bloedspoeling kreeg." Peter stond ook te trillen op zijn benen: "Dit is werelds! De Ring winnen met je eigen vader! Toen hij het podium op ging, was ik helemaal emotioneel."

Victor Reinier

Na het slot van Baantjer vervolgde Victor Reinier zijn politiecarrière in Flikken Maastricht, waarin hij Piet Römer nog eens in de boeien sloeg. Appie Baantjer bleef schrijven; alleen liet hij voortaan rechercheur Peter van Opperdoes het vuile werk opknappen. Uiteindelijk verlaat Appie in 2010 het aards bestaan.

Piet Römer en Waldemar

Piet Römer bleef ook actief, al deed hij het sinds 2006 rustiger aan. Zijn laatste wapenfeit op televisie was een gastrol in 't Spaanse Schaep waarin hij een oude liefde van opoe Withof (Carry Tefsen) speelt. Uiteindelijk overleed de Amsterdamse acteur op 17 januari 2012 als enige man die ooit drie Gouden Televizier-Ringen won: voor Stiefbeen en Zoon (1964), ’t Schaep met de 5 Pooten (1970) en Baantjer (1997). De familie doneerde zijn ringen aan Beeld & Geluid. De legende van Baantjer blijft bestaan, Waldemar Torenstra is sinds 2019 te zien als de jonge Jurre de Cock. 

 

< Winnaar 1996
Oppassen!!!

 

Winnaar 1998 >
Villa Felderhof

Meer over