Winnaar Gouden Televizier-Ring 1998: Villa Felderhof

8 augustus 2020 14:05 | televizier-ring | Door Lieneke van der Fluit

© ANP

Wie de Gouden Televizier-Ring wint, is verzekerd van een plekje in de televisiehistorie. In 1998 lukte dat Rik Felderhof met Villa Felderhof.

Update: 5 augustus 2020, auteur: Jef Willemsen

Herman Brood en Majoor Bosshardt logeren samen een aantal dagen in een villa aan de Côte d’Azur en kunnen het geweldig met elkaar vinden. De bejaarde heilsoldate wast in bad de rug van de junkie, ze leest hem voor en stopt hem in.

Brood laat in het zwembad op zijn beurt zijn blote kont zien aan de majoor. Al vond laatstgenoemde dat niet noodzakelijk voor een goede band. Legendarische beelden en dat al in het allereerste seizoen van Villa Felderhof, de talkshow bedacht en gepresenteerd door Rik Felderhof.

Poepchique villa

Rik Felderhof, immer getooid met strohoed, witte broek en begrijpende blik, had het goed gezien. Hij huurde een poepchique villa, verwende zijn gasten met het heerlijkste eten, de beste wijnen en fijne boottochtjes over azuurblauwe wateren en de mooie verhalen kwamen vanzelf. De logés lieten stuk voor stuk het achterste van hun tong zien, zeker als de van thuis meegebrachte fotoalbums op tafel kwamen.

Onverwachte combinaties

Nog crucialer dan dat was misschien wel de keuze van de twee gasten. Felderhof had er een handje van niet voor de hand liggende combinaties bij elkaar te zetten. Volkszangeres Imca Marina met fotograaf Paul Huf bijvoorbeeld. En wat te denken van operettediva Caroline Kaart met BNN-oprichter Bart de Graaff of Connie Breukhoven en Pim Fortuyn? Uit die laatste ontmoeting kwam zelfs nog een warme vriendschap voort.

Bruinverbrand

Het geheim van Rik Felderhof zelf was de rust en vriendelijkheid die de altijd bruinverbrande gastheer uitstraalde. Dat laatste had volgens Felderhof logischerwijs ook een praktische reden. "Villa Felderhof heeft een eigen werkelijkheid die niet de werkelijkheid is. Er wordt verwacht dat ik als gastheer aardig ben tegen de mensen. Als ik in de villa een gesprek heb, moet ik nog de hele dag samen door. Samen koffie drinken, samen eten. Dus doe je aardig."

Inzoomen op emoties

En de presentator bekende in een interview dat hij niet vies was van scoren met de emoties van de gasten. "Het gebeurt soms dat ik de cameraman onder tafel een schop geef wanneer hij moet inzoomen. Maar dat is niet standaard. Ik zit niet voordurend iemands schoenen te schoppen, zo van: inzoomen, inzoomen."

Gert-Jan Dröge

Al in 1997 zat Villa Felderhof bij de laatste drie kanshebbers voor de Gouden Televizier-Ring. In dat jaar moest hij Baantjer nog voor laten gaan. Een jaar later wist hij Laat de Leeuw en de serie Unit 13 wel achter zich te houden. Gert-Jan Dröge presenteerde de show en staatssecretaris Rick van der Ploeg reikte de Ring uit.

Verdwenen Ring

Die uitreiking verliep bepaald niet vlekkeloos. De dag ervoor, nota bene tijdens de generale repetitie, bleek het kleinood op onverklaarbare wijze verdwenen uit de kluis in de tv-studio. De Telegraaf kreeg lucht van de zaak en kopte: 'Televizier-Ring uit kluis gestolen’. Ringontwerpster Anneke Schat kreeg halsoverkop opdracht een nieuwe te produceren.

Zo kon Rik Felderhof gelukkig het sieraad de volgende avond alsnog om zijn vinger schuiven. De originele Ring is nooit meer teruggevonden…

< Winnaar 1997
Baantjer

 

Winnaar 1999 >
Toen was geluk heel gewoon

Meer over