Wel en wee in de haven

Winnaar Gouden Televizier-Ring 2000: Westenwind

8 augustus 2020 14:20 | televizier-ring | Door Lieneke van der Fluit

© ANP

Wie de Gouden Televizier-Ring wint, is verzekerd van een plekje in televisiehistorie. In 2000 won de ijzersterke soapserie Westenwind.

Update: 6 augustus 2020, auteur: Jef Willemsen

De televisiegeleerden bakkeleiden over de vraag uit welke hoek de wind precies waaide: was Westenwind een soap of serieus drama? De RTL4-serie zag er zeer verzorgd uit, de acteurs waren van niveau en de dramatische verwikkelingen stroomden in ruime mate over het scherm.

Aan de andere kant zat Westenwind vol soapy verhaallijnen en onwaarschijnlijke plots. Laten we ’t houden op een geslaagde mix van de genres. De kijkers smulden in elk geval van het gevecht op leven en dood tussen de families Noordermeer en De Graaf, die met wisselend succes een scheepswerf runden in de Rotterdamse haven.

Familie Noordermeer

De Noordermeers kenden geen scrupules en voeren wel bij een harde, zakelijke aanpak. Anton (Daan Schuurmans) was de grootste schurk, al had hij wel charme en humor. Zijn ouders Max (Joep Sertons) en Sophie (Inge Ipenburg) gingen vreemd bij het leven, tante Charlotte (Miryanna van Reeden) aasde op de functie van kapitein/directeur.

De Graaf

Hun tegenpolen van het geslacht De Graaf waren gevoeliger en hadden meer moeite om het hoofd boven water te houden. Conny (Henriëtte Tol) en Jacob (René van Asten) hadden hart voor de zaak en hun personeel; zoon Marco (Wouter Nicolaas) deed geen vlieg kwaad. Romantische spanningen kwamen bovendrijven door de onderlinge relaties: Anton en Sam (Jennifer Hoffman), Max en Conny en last but not least Marco en Fleur (Kirsten Mulder).

Klassenstrijd

Volgens de overleving kwam Joop van den Ende op het idee voor Westenwind toen hij Titanic zag. De arme Jack (Leonardo DiCaprio) schoof aan bij de rijke familie van zijn lief en wist zich geen houding te geven. Er ging een golf van medeleven door de zaal en ineens wist Joop het: er moest een serie komen over de klassenstrijd tussen ‘het grootkapitaal en de sympathieke underdog’.

In de haven

Creatief producent Johan Nijenhuis bedacht dat het in de haven moest spelen. "Wat spreekt meer tot de Hollandse verbeelding dan water en schepen?” In februari 1999 zond RTL 4 het eerste deel uit, in september 2000 kaapte Westenwind de Gouden Televizier-Ring weg voor de neuzen van John de Mol (Big Brother) en Linda de Mol (Love Letters). Voor de elfde keer won een programma van Joop van den Ende de prijs van de kijker.

Soapsprookje

In februari 2003 kwam na zes seizoenen en 123 afleveringen een eind aan het succesverhaal. De meeste hoofdrolspelers bleven in zicht. Joep Sertons zit nu in een echte soap: GTST. Henriëtte Tol kwam sterk terug in Keyzer & De Boer Advocaten en Bloedverwanten. Miryanna van Reeden dook op in series als Julia’s Tango én in zowel ONM als GTST. Liefdeskoppel Jennifer Hoffman en haar tegenspeler Daan Schuurmans groeiden uit tot de top van de Nederlandse acteerwereld. 
 

< Winnaar 1999
Toen was geluk heel gewoon

 

Winnaar 2001 >
Spoorloos

Meer over