Met Derk op pad

Winnaar Gouden Televizier-Ring 2001: Spoorloos

8 augustus 2020 14:40 | televizier-ring | Door Lieneke van der Fluit

© ANP

Wie de Gouden Televizier-Ring wint, is verzekerd van een plekje in de televisiehistorie. In 2001 won de tranentrekker bij uitstek: Spoorloos.

Update: 6 augustus 2020, auteur: Jef Willemsen

Met het KRO-programma Spoorloos kreeg in 1990 de emo-tv in Nederland nog vastere grond onder de voeten. Han van der Meer presenteerde de zoektochten naar uit het oog maar niet uit het hart verloren vrienden, familieleden of geliefden. Debby Petter nam het in 1993 van hem over.

Tránen

Bijna altijd eindigden de naspeuringen in de studio met een emotioneel weerzien. Daarbij lieten ook veel van de twee miljoen kijkers thuis voor de buis hun tranen de vrije loop. In 1997 nam Anita Witzier in Memories de verloren liefdes over van Spoorloos, dat zich voortaan vooral richtte op het vinden van de biologische ouders van adoptiekinderen.

Familiebanden

Karin de Groot was inmiddels het gezicht van de reünieshow, Derk Bolt de razende reporter die de helft van het jaar op pad was om vermiste personen op te duikelen. Derk verdedigde in een vraaggesprek het programma, dat hier en daar onder vuur lag omdat het ‘voyeuristisch’ zou zijn en gevoelens ‘exploiteerde’. "Ik heb geleerd van Spoorloos hoe belangrijk familiebanden zijn", zei hij.

Onzekerheid

"Hoe belangrijk het is om te weten waar je vandaan komt, welke trekjes je van je vader of moeder hebt. Mensen die geadopteerd zijn, hebben een onzekere start in het leven. En omdat ons einde ook onzeker is, leven ze een leven lang in onzekerheid. Dat is niet goed." Karin hamerde in interviews op de integriteit van het team: "We doen niet aan tranentrekkerij; het is allemaal echt."

We did it!

Het publiek twijfelde niet aan de oprechtheid en goede bedoelingen van de makers en beloonde hen in 2001 met de Gouden Televizier-Ring. Wie is de Mol? en Kopspijkers waren de twee andere genomineerden. "We did it", schreeuwde Karin de Groot verrukt in de Heineken Music Hall in Amsterdam, waar het televisiegala van de AVRO zich voltrok.

Andrea Boccelli

Karin mocht de prijs om haar vinger schuiven en straalde even hard als de Ring zelf. "Dit gevoel valt met niets te vergelijken", juichte ze. Cirque de Soleil en de blinde tenor Andrea Boccelli traden op en Joop Doderer ging naar huis met een speciale trofee voor het beste tv-programma van de afgelopen 50 jaar, waarop hij als hoofdrolspeler zijn stempel had gedrukt: Swiebertje.

Spermadonors

Spoorloos is nog steeds een van de kijkcijferkanonnen van KRO-NCRV. Internet en e-mail hebben het speurwerk van de redactie wel aanzienlijk vereenvoudigd. Er is nu vooral veel vraag van reageerbuiskinderen naar de identiteit van de spermadonoren, hun natuurlijke vaders. Het herstellen van verbroken familierelaties en het leven na de hereniging krijgen tegenwoordig ook veel aandacht.

Derk nog lang niet klaar

Karin de Groot stapte kort na het winnen van de Ring op om haar horizon op televisie te verruimen. Derk Bolt reist nog altijd stad en land af en krijgt de laatste jaren versterking van Jetske van den Elsen. Bolts speurtochten zijn niet altijd zonder gevaar, in 2017 werd hij zelfs nog ontvoerd in Colombia. Ook zijn gezondheid is vanwege een chronische bloedafwijking niet optimaal, maar Derk is nog lang niet klaar: "Ik ga door tot ik het fysiek niet meer aankan."

Spoorloos vierde in 2020 haar dertigjarig bestaan en de koek lijkt nog lang niet op.
 

< Winnaar 2000
Westenwind

 

Winnaar 2002 >
Kopspijkers

Meer over