Domweg gelukkig in Fijnaart...

Winnaar Gouden Televizier-Ring 2004: De Bauers

8 augustus 2020 15:40 | televizier-ring | Door Lieneke van der Fluit

© ANP

Wie de Gouden Televizier-Ring wint, is verzekerd van een plekje in televisiehistorie. In 2004 won de realitysoap rond volkszanger Frans Bauer en zijn gezin: De Bauers.

Update: 6 augustus 2020, auteur: Jef Willemsen

Volkszanger Frans Bauer stal in het najaar van 2003 de harten van de kijkers met de realitysoap over zijn dagelijks leven. Hij bleek nog gewoner dan iedereen al vermoedde en stak dat in De Bauers niet onder stoelen of banken. We zagen dat hij zijn moeder een keer of vijf per dag belt en dat zijn vrouw Mariska de lekkerste schnitzels van de wereld bakt en, op z’n gat afvegen na, alles voor hem doet.

Lege koelkast

Hoogtepunt was het bezoek aan vrouw en kinderen in een Spaanse badplaats waar ze zonder hem een week op vakantie waren. Hij hield het niet meer uit in zijn riante Brabantse villa, mede omdat de koelkast leeg was en Maris niet op stel en sprong terugkwam om hem te vullen. Tot besluit van de achtdelige RTL 4-serie trad hij op in een bomvol en uitzinnig Ahoy’. "Hebben jullie even voor mij?"

Ontbrekende schakel

Na de luxe van Patty’s Posse (over Patty Brard) en Adam’s Family (over Adam Curry en Patricia Paay) was De Bauers volgens regisseur Gabri Buytelaar de ontbrekende schakel in de Nederlandse reality-tv. "We laten de gewone Nederlander zien die toevallig ook heel bekend is."

All You Need is Frans

Beelden van een doodnormale familie, gecombineerd met het fenomeen Frans Bauer. De status van fenomeen genoot de ster sinds 1992 toen hij in All You Need Is Love mocht kiezen tussen twee vrouwelijke fans die een avondje met hem op stap wilden.

Levenslied

Vóór die tijd kwam de in een woonwagenkamp opgegroeide zanger niet aan de bak op de nationale radiozenders. De deejays hadden het levenslied nog niet omarmd en lieten zijn liedjes links liggen. Na de ontwapenende vertoning bij Robert ten Brink kende heel Nederland hem. In 1994 brak Frans door met zijn eerste grote hit: Als Sterren aan de Hemel Staan.

Alledaagsheid

Expeditie Robinson (Net 5) en De Lama’s (BNN) moesten in de finale van de Ring-verkiezing van 2004 hun meerdere erkennen in De Bauers. Tegen zoveel herkenbare alledaagsheid en eenvoudig gezinsgeluk van een zingende volksheld kon geen programma op.

Mariska

Wendy van Dijk reikte de publieksprijs uit in de Heineken Music Hall in Amsterdam. Bij afwezigheid van de hoofdrolspeler, die in Dordrecht op het podium stond, overhandigde ze de onderscheiding aan Mariska. Daar school iets van gerechtigheid in, want waar zou Frans zijn zonder zijn Maris? Van de zenuwen liet ze de Ring uit haar vingers glippen. "Maris, hoe ziet-ie eruit?", wilde manlief live vanuit het theater weten. Zij kon het haast niet bevatten: "Het is toch niet te geloven: een prijs winnen voor een programma over je eigen leven!"

Pyjamaparty

In hetzelfde jaar werd Frans, als blijk van erkenning voor zijn liefdadigheidswerk, benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. In 2005 zond Talpa de realityserie Slapen bij Frans Bauer uit. Daarin was te zien hoe enkele hartstochtelijke aanhangers een nachtje bij hem kwamen logeren. Intussen bleef Frans Bauer Ahoy’ platspelen en hits scoren en straalde zijn ster ook in België en Duitsland.

Na De Bauers

In september 2008 liet de TROS een andere reallifesoap van de artiest op de kijkers los: Frans & Marianne, over zijn hernieuwde samenwerking met zangeres Marianne Weber. Vier maanden eerder was hij getrouwd met Mariska, in 2009 kregen ze hun vierde kind. In 2012 keerde Frans terug op televisie met zijn broer Dorus in de muzikale docureeks Bauer's zigeneursnacht. In 2015 verloor de familie opa Chris Bauer aan een hartstilstand.

De Bauers op reis

Fans hoopten al jaren op nieuwe afleveringen van De Bauers en ze werden op hun wenken bediend. Nu hun vier kinderen uit de luiers zijn, gingen Frans en Maris voor zowel AVROTROS als RTL 4 op ontdekkingsreis. Ze bezochten onder meer de VS en Argentinië tijdens hun reizen die zowel ontwapenend, hilarisch als informatief waren.
 

< Winnaar 2003
Hart in Aktie

 

Winnaar 2005 >
Gewoon Jan Smit

Meer over