Ik wil graag zien...

Winnaar Gouden Televizier-Ring 2006: De Lama's

8 augustus 2020 16:20 | televizier-ring | Door Lieneke van der Fluit

© BNN

Wie de Gouden Televizier-Ring wint, is verzekerd van een plekje in de televisiehistorie. In 2006 won het populaire improvisatieprogramma De Lama's.

Update: 6 augustus 2020, auteur: Jef Willemsen

Laat zien hoe de allerslechtste turner van de wereld zichzelf over het paard tilt. Maak ter plekke met handen en voeten aan een zaal vol dove mensen duidelijk waar een interview op het podium over gaat. Verzin hopeloze slagzinnen voor vreemde dingen of bedrijven... Geen opdracht was De Lama's te dol.

Improvisatie

Overal wisten de acteurs van het BNN-programma met het nodige kunst- en vliegwerk een mouw aan te passen. Improvisatie was hun grote kracht, inbreng van het publiek de sleutel tot succes. Presentator Patrick Lodiers liet de mensen in de zaal bepalen wat er ging gebeuren. "Noem een hobby!" Tijl Beckand, Arie Koomen, Ruben Nicolai, Martijn Oosterhuis en Kristel Zweers pakten de handschoen zonder dralen op, niet gehinderd door schaamte of faalangst.

Whose Line Is It Anyway

Martijn en Kristel maakten na één seizoen plaats voor Ruben van der Meer en Sara Kroos. Een BN’er droeg ook altijd een steentje bij. De formule was gebaseerd op de Engelse Channel 4-show Whose Line Is It Anyway. Vrijwel alle, in een spelvorm tussen twee teams gegoten onderdelen waren in de theatersport al lang gemeengoed. Op 29 juni 2004 lieten de spelers hun fantasie voor het eerst de vrije loop op de Nederlandse televisie. Yvon Jaspers was de gast-Lama en deed mee alsof ze nooit iets anders had gedaan. 873.000 kijkers keken hun ogen uit en konden hun oren niet geloven.

Seks en grof geschut

Vooral jongeren wisten de bokkensprongen van De Lama's te waarderen. Dat kwam volgens tv-geleerden door het flitsende karakter van de voorstellingen, passend bij het zap-tijdperk, de herkenning, de openheid (veel seks en grof geschut) en de pretentieloosheid. "Het is de wereld van kabouter Plop en het niveau van Basssie & Adriaan", gaf een van de komedianten onomwonden toe.

Navolging

De groep trad buiten de uitzendingen voor de vuist weg op in het theater en trof overal uitzinnige zalen. "Broek uit, broek uit!" Improvisatietoneel werd een rage. Op de planken en televisie (Flauw, Kannibalen, Gelukkig Je Bent Er) vond het veel navolging, maar de meeste probeersels konden niet tippen aan het voorbeeld dat Tijl Beckand en de zijnen hadden gegeven.

Echte lama geadopteerd

Verwonderlijk was het, mede door hun populariteit bij de sms-generatie, dan ook niet dat De Lama's in 2006 de Gouden Televizier-Ring wonnen. Gooische Vrouwen en Dancing with the Stars hadden in de beslissende stemronde het nakijken. "We begonnen klein", sprak Patrick Lodiers op het gala. "Later werd er steeds meer gelachen, gevolgd door een climax. En deze publieksprijs is toch wel de grootste climax." Omroep BNN adopteerde van vreugde een echte lama in Artis, luisterend naar de naam Nico.

Lama's gaan nooit verloren

Arie Koomen en Sara Kroos haakten in 2006 af, Jeroen van Koningsbrugge kwam er in 2007 bij. In 2008 raakte de hype over haar hoogtepunt heen. De kijkcijfers liepen terug en op 30 november 2008 bliezen De Lama's bij BNN hun laatste adem uit. Toch bleven de herhalingen van de lolbroeken onverminderd scoren. Bloed kruipt waar het niet gaan kan en sinds 2017 zijn de Lama's weer geregeld in volle theaters te vinden. Tijdens de coronacrisis gingen de grappenmakers digitaal. We willen ze nog altijd graag zien.
 

< Winnaar 2005
Gewoon Jan Smit

 

Winnaar 2007 >
De Wereld Draait Door

Meer over