Wakker met een wensje...

Winnaar Gouden Televizier-Ring 2008: Mooi! Weer De Leeuw

8 augustus 2020 17:00 | televizier-ring | Door Lieneke van der Fluit

© ANP

Wie de Gouden Televizier-Ring wint, is verzekerd van een plekje in de televisiehistorie. In 2008 won eindelijk Paul de Leeuw met Mooi! Weer De Leeuw.

Update: 7 augustus 2020, auteur: Jef Willemsen

Mooi! Weer De Leeuw is een uitbundig programma dat draait om één persoon en zijn improvisatietalent: Paul de Leeuw. Hij ratelt aan één stuk door, springt van de hak op de tak, schoffeert zijn gasten, lacht iets te hard om zijn eigen grappen en valt het publiek lastig met zijn frustraties (overgewicht, haaruitval). Maar hij kan zich dat allemaal permitteren.

Wensen in vervulling

Paul heeft zoals dat heet de lach aan zijn kont hangen, zingt gevoelige liedjes (Vlieg met Me Mee, Ik Wil Niet Dat Je Liegt) en weet op zaterdagavond bij de VARA miljoenen kijkers te trekken. À la Henny Huisman in de Surprise Show laat hij uit de losse pols allerhande wensen in vervulling gaan. Dat gaat gepaard met intermezzo’s van maffe Adje (Arijan van Bavel), pianist Cor Bakker en hilarische bezoekjes van bekende typetjes als Bob en Annie de Rooij, brigadier Roosen en Tippi de Clown.

Nationaal troeteldier

Paul de Leeuw staat in 2008 op het toppunt van zijn roem. Hij zit vijfentwintig jaar in het vak en viert dat met een marathonuitzending van twaalf uur. De critici van weleer, die hem nodeloze grofheid en oppervlakkigheid verweten, hebben de artiest nu ook omarmd. Hij is uitgegroeid tot nationaal troeteldier. De publieke omroep beschouwt hem als redder in nood omdat hij met Mooi! Weer De Leeuw de commerciële zenders op zaterdagavond een toontje lager laat zingen.

Oppeppertje

Het begon in de zomer van 2005 als pauzenummer en was zo’n succes dat het promoveerde tot hoofdact. Voor Paul kwam dat zeer gelegen. Hij stapte in 2002 over van de VARA naar de NCRV, maar maakte het daar zo bont (Anneke Grönloh beledigd) dat hij de zak kreeg. In genade aangenomen bij de VARA, waar hij in 1990 doorbrak met De Schreeuw van de Leeuw, kon hij wel een oppeppertje gebruiken.

Kalisperma

De Gouden Televizier-Ring is de kroon op zijn comeback. Gooische Vrouwen en Op Zoek naar Evita moeten het afleggen tegen de man die in 2006 ophef verwekte door de Griekse presentatoren in de live-uitzending van het Eurovisiesongfestival te begroeten met ‘kalisperma’.

Vijf nominaties

"Eindelijk, we hebben ’m!", brult de winnaar triomfantelijk. Na vijf keer genomineerd geweest te zijn, wint Paul de Leeuw dan toch de Gouden Televizier-Ring (twee nominaties voor Mooi! Weer De Leeuw, twee voor Laat De Leeuw en een voor De Schreeuw van De Leeuw).

Speciale uitzending

Daarnaast verovert Paul de Leeuw voor de derde keer op rij de Zilveren Televizier-Ster, als beste mannelijke tv-persoonlijkheid. Veel tijd om te vieren is er niet, de gehele cast en crew gaat direct de bus in om de winst te vieren met het publiek dat al klaarzit voor een hele speciale Mooi! Weer De Leeuw-uitzending.

'Wat kan ze hockeyen hè'

Op het gala in Theater Carré brengt Fatima Moreira de Melo een vocaal eerbetoon aan de sport. "Wat kan ze hockeyen hé, die meid", werpt de zwangere Chantal Janzen haar spontaan na. En dat is niet als compliment bedoeld, maar de sneer bleek later door Paul de Leeuw zelf ingefluisterd te zijn. De pijnlijke oneliner zou Janzen nog jaren achtervolgen, maar Fatima heeft 'm, sportief als ze is, inmiddels omarmd. 
 

< Winnaar 2007
De wereld draait door

 

Winnaar 2009 >
Gooische Vrouwen

Meer over