Cheryl, Claire & co

Winnaar Gouden Televizier-Ring 2009: Gooische Vrouwen

8 augustus 2020 17:20 | televizier-ring | Door Irma Tomas

© ANP

Wie de Gouden Televizier-Ring wint, is verzekerd van een plekje in de televisiehistorie. In 2009 won de door Linda de Mol bedachte serie Gooische Vrouwen.

Update: 7 augustus 2020, auteur: Jef Willemsen

Ze hebben alles wat hun hartje begeert: een rijke vent, een riante villa, kinderen, een dikke wagen, sieraden en dure kleren, zeeën van vrije tijd om te shoppen. Maar dat wil niet zeggen dat Cheryl, Claire, Anouk en Willemijn (en later Roelien) gelukkig zijn, al doen ze wel net alsof.

Verwende tantes

De vriendinnen vervelen zich een ongeluk, zijn jaloers op hun buurvrouwen (bij wie het gras altijd groener is) en missen iets wat hun leven meer inhoud zou kunnen geven. Het zijn niet voor niets Gooische Vrouwen, verwende tantes die nergens meer warm voor lopen.

Cheryl Morero

Behalve dan voor een spannende minnaar, want éénkennig zijn de dames niet en een beetje opwinding om de sleur te breken, kan geen kwaad. In de gelijknamige RTL 4-dramaserie met soapy en satirische trekjes vieren ze hun hartstochten en frustraties zonder gêne bot. Spil van alle verwikkelingen is Cheryl Morero. Een gewoon en wat naïef blondje van buiten ’t Gooi, gespeeld door Linda de Mol.

Desperate Housewives

De actrice en presentatrice is ook de bedenker van de serie, het Nederlandse antwoord op Desperate Housewives. Zij liet zich als inwoonster van Huizen inspireren door haar omgeving en dikte het hier en daar wat aan. Vanaf de eerste uitzending in 2005, toen nog bij Talpa, scoorde Gooische Vrouwen hoge kijkcijfers.

Schone schijn

"Het blijkt leuk om te zien hoe mensen ondanks al hun rijkdom ongelukkig zijn en proberen de schone schijn op te houden”, verklaart regisseur Will Koopman het succes. Linda was door Love Letters en Spangen al een ster. Het imago van het voorbeeldige meisje van hiernaast raakte ze door Gooische Vrouwen kwijt.

Orale seks

De scène waarin Cheryl haar man, volkszanger Martin, oraal aan zijn gerief helpt, was daar niet vreemd aan. Tsjitske Reidinga (Claire), Susan Visser (Anouk) en Annet Malherbe (Willemijn), in 2008 opgevolgd door Lies Visschedijk (Roelien), vulden de overige vrouwelijke hoofdrollen in.

Viermaal scheepsrecht

Gooische Vrouwen was al drie keer eerder genomineerd voor de Gouden Televier-Ring. Pas bij de vierde voordracht konden Linda en haar gevolg juichend opveren. Het was de laatste mogelijkheid om de prijs te winnen. Terwijl het gala in Theater Carré zich live op Nederland 1 voltrok, zond RTL 4 geheel toevallig de slotaflevering van de serie uit.

Glamour en intriges

Van tevoren schatte Linda de Mol de kansen van Boer Zoekt Vrouw, samen met Gooische Vrouwen en Wie Is De Mol? in de finale, hoger in: "Ik begrijp dat het aanspreekt. In een periode van kredietcrisis is het toch heerlijk om te zien: het eenvoudige boerenleven." Maar het publiek besliste anders en koos voor de glamour en de intriges van het rijke Gooische leven.    

Films

Op televisie eindigt het verhaal van de Gooische diva's na 42 afleveringen, maar in 2011 maakten ze hun goedscorende comeback op het witte doek. De vrouwen vertrekken, allen om verschillende redenen, voor een louterende vakantie richting Frankrijk. Maar ook daar is niet alles goud wat er blinkt. In 2014 zijn de vrouwen opnieuw in de bioscoop te vinden, maar daarna is de koek echt op. De Gooische Vrouwen leven voort op menig digitaal platform.
 

< Winnaar 2008
Mooi! Weer De Leeuw

 

Winnaar 2010 >
De TV Kantine 

Meer over