Persiflage toppers

Winnaar Gouden Televizier-Ring 2010: De TV Kantine

8 augustus 2020 17:40 | televizier-ring | Door Irma Tomas

© RVDA/ AVRO

Wie de Gouden Televizier-Ring wint, is verzekerd van een plekje in de televisiehistorie. In 2010 won het kindje van meesterimitator Carlo Boszhard: De TV Kantine.

Update: 7 augustus 2020, auteur: Jef Willemsen

Geen enkele bekende Nederlander is veilig voor Carlo Boszhard en Irene Moors. In het persiflageprogramma De TV Kantine gaan ze allemaal voor de bijl, van Peter R. de Vries en Paul Witteman tot Linda de Mol en Barbie van Oh Oh Cherso. Zelfs wijlen Jos Brink en Prins Willem-Alexander en Máxima moeten eraan geloven in de hilarische persiflageshow. Elke uitzending staat in het teken van een thema of tv-klassieker, zoals de Gouden Televizier-Ring, Koninginnedag, Allo! Allo! of Rad van Fortuin.

Geen verhaallijn

Sinds de start op 20 maart 2009 zijn meer dan honderd BN’ers door het vakkundig vermomde duo op de hak genomen. „Een verhaallijn ontbreekt”, verduidelijkt Carlo, brein van het succesvolle RTL 4-programma. „Voor een verhaal moet je maar een boek lezen. Bij ons draait het om één ding: dat je moet lachen als je thuis op de bank zit. En als het even kan, zorgen we dat de BN’ers zelf ook kunnen lachen om onze typetjes. Het is geen cabaret.”

Vuurwerk

Carlo en Irene kunnen lezen en schrijven met elkaar. "Als ze samen zijn, ontstaat er vuurwerk", zegt Maik de Boer, hun vaste modedeskundige. Ze delen op televisie een lange gezamenlijke geschiedenis. Hun innige samenspel begon in 1993 op RTL 4 met de presentatie van Telekids.

Life & Cooking

Pittige Tijden (1996-99), een parodie op GTST, was een onderdeel van dit populaire kindermagazine. Het tweetal aapte hierin met vereende krachten zo ongeveer de hele cast na. "Ik ben Meta, maar ik ben eigenlijk een man. Wat een toestand!" In de zondagmiddagrubriek Life & Cooking (2000-2009) gingen ze op dezelfde voet verder als in Telekids, met veel grappen en toespelingen.

De Wereld Slaat Door

De Wereld Slaat Door, vrij naar De Wereld Draait Door, maakte er enige tijd deel van uit. Het was deze persiflage die het onafscheidelijke paar uiteindelijk op het idee bracht voor De TV Kantine.

Geluksexplosie

In een eerste reactie noemde Carlo Boszhard het winnen van de Gouden Televizier-Ring een bekroning van zijn langdurige samenwerking met Irene Moors. "Ik ben er ondersteboven van. Dit gaan we nooit meer vergeten." Irene was ook ‘superblij’ met de prijs. "Ik was echt volkomen verrast", liet ze weten. "Het is een geluksexplosie, ik vind het te gek." Wie is de Mol? was voor de vierde keer genomineerd, Ik hou van Holland debuteerde als (verliezend) finalist.

André van Duin reikt de Ring uit

Het gala in Theater Carré was ter ere van de 45ste uitreiking grootser en glansrijker dan ooit. BN’ers als Tatjana, Lieke van Lexmond en Wendy van Dijk zweefden in stijlvolle creaties over de rode loper, Jim en Jamai openden het bal met een duet, gastvrouw Chantal Janzen sprak het verlossende woord en Carlo’s grote voorbeeld André van Duin reikte de Ring uit.

Blijvertje

De kijkers blijken goed gekozen te hebben, De TV Kantine is een blijvertje. Vele seizoenen volgden en gaandeweg kregen Carlo en Irene versterking van andere acteurs die ook begenadigde imitators bleken. Elise Schaap ontpopte zich als multitalent die zowel Chantal Janzen als Nikki Plessen en Ryanne van Dorst neerzet. Met een beetje grime is Maarten Heijmans moeiteloos te herkennen als Beau van Erven Dorens en Matthijs van Nieuwkerk. Goedbedoelde humor om te lachen, het verveelt nooit. 
 

< Winnaar 2009
Gooische Vrouwen

 

Winnaar 2011 >
Voetbal International

Meer over