Draaistoelendans om de Ring

Winnaar Gouden Televizier-Ring 2012: The Voice of Holland

8 augustus 2020 18:20 | televizier-ring | Door Irma Tomas

© ANP

Wie de Gouden Televizier-Ring wint, is verzekerd van een plekje in televisiehistorie. In 2012 won de talentenjacht der talentenjachten: The Voice of Holland.

Update: 7 augustus 2020, auteur: Jef Willemsen

Al in het eerste seizoen is The Voice of Holland een sensatie. Wanneer Ben Saunders in de eerste aflevering op 17 september 2010 zijn mond opentrekt zijn publiek en juryleden Nick & Simon, Jeroen van der Boom, Roel van Velzen en Angela Groothuizen verkocht. Tel daar de draaiende stoelen, een idee van Roel van Velzen, bij op en niemand twijfelt er meer aan dat The Voice een hit wordt.

Voetbal International

Logisch dus dat The Voice of Holland in 2011 al bij de drie kanshebbers op de Gouden Televizier-Ring hoort. In de wandelgangen wordt de talentenjacht zelfs al de gedoodverfde winnaar genoemd. Maar dan blijkt, tot verbazing van iedereen, dat Voetbal International gewonnen heeft.

Verpletterende overwinning

2012 is wel het jaar van The Voice, de show blijkt met een verpletterende 49 procent van de stemmen te sterk voor concurrenten Ali B op Volle Toeren en Wie is de Mol?. Olympisch Gouden medaille-winnaar Epke Zonderland reikt de felbegeerde 47ste ring uit.

Geen speech voorbereid

Presentator Martijn Krabbé steekt zijn vreugde over de onderscheiding niet onder stoelen of banken: "Ik had geen speech voorbereid, de concurrentie was enorm. En wij zaten er dan wel voor de tweede keer, maar Wie is de Mol? al voor de zesde keer. Onze kijkcijfers zijn natuurlijk wel hoog, maar dan moet je nog maar afwachten of al die mensen ook op je gaan stemmen. En nu blijkt dat ze dat hebben gedaan."

Kaas, bloemen, The Voice

"Ik vind het ook nog eens verdiend," vervolgt Martijn, "omdat The Voice of Holland na kaas en bloemen een van de belangrijkste exportproducten van Nederland is." Dat is niet bepaald overdreven, John de Mol verkoopt de show over de hele wereld en sterren als Christina Aguilera, Pharrell Williams en Adam Levine staan in de rij om op de draaistoel plaats te nemen. Maar daar bleef het niet bij, spin-offs waren onvermijdelijk. Met veel succes werden The voice kids en The voice senior op de buis gebracht, allen met een steeds wijzigende samenstelling aan coaches en kenners. 

Wendy en de verloren Ring

Presentatrice Wendy van Dijk beloofde de Gouden Televizier-Ring te dragen tijdens de eerste liveshow van dat seizoen. Zo gezegd, zo gedaan: het juweel prijkte aan haar vinger en kon op heel wat applaus rekenen. Helaas zit een ongeluk in een klein hoekje: toen Wendy onbewust een wat gekke beweging maakte, vloog het sieraad van haar vinger en kletterde het over de studiovloer. Gelukkig viel de schade mee en mocht Wendy blijven. Ze presenteerde alle varianten van The voice tot haar vertrek naar SBS in 2019. Maar liefst drie presentatoren namen haar taak over.

Ali B

Er werden natuurlijk nog meer prijzen uitgereikt tijdens dit 47ste Gouden Televizier-Ring Gala. Ali B won de Zilveren Televizier Ster, Yvon Jaspers was de winnaar bij de dames, Gerard Ekdom won de Talent Award en Het Klokhuis won na 12 jaar geduld eindelijk de Gouden Stuiver.
 

< Winnaar 2011
Voetbal International

 

Winnaar 2013 >
Wie is de Mol?

Meer over