Speuren met Eva en Wolfs

Winnaar Gouden Televizier-Ring 2014: Flikken Maastricht

8 augustus 2020 19:00 | televizier-ring | Door Irma Tomas

© William Rutten

Wie de Gouden Televizier-Ring wint, is verzekerd van een plekje in de televisiehistorie. In 2014 won de enerverende serie Flikken Maastricht.

Update: 7 augustus 2020, auteur: Jef Willemsen

Victor Reinier had goede hoop dat Flikken Maastricht in 2014 de Gouden Televizier-Ring in de wacht zou slepen, maar helemaal zeker weten doe je dat natuurlijk niet. "Wij waren er vorig jaar ook bij toen Wie is de Mol? wonDat heeft me geleerd dat je, net als de makers van dat programma, wel zeven keer op de nominatiebank kunt zitten.” Zo ver zou het gelukkig niet komen: Flikken Maastricht versloeg met een overweldigende meerderheid concurrenten SynDROOM en Penoza.

Nederlandse versie

Vanaf de eerste aflevering op 3 september 2007, was Flikken een succes met 1,3 miljoen kijkers. Het was Reinout Oerlemans die de TROS voorstelde om eens een Nederlandse versie van het Vlaamse Flikken te maken. Dat had Oerlemans goed gezien. Flikken Maastricht zou in de jaren daarna alleen maar populairder worden, latere seizoenen waren goed voor 2 miljoen kijkers en de jaarlijkse Flikken-dagen trekken met gemak 95.000 mensen naar het Vrijthof in Maastricht.

Kannibaal

Het grote succes van Flikken Maastricht is zonder twijfel te danken aan hoofdrolspelers Victor Reinier als Floris Wolfs en Angela Schijf als zijn partner Eva van Dongen. Wolfs en Eva vrijwaren het pittoreske Maastricht van een nooit afhoudende rij aan zware criminelen die Limburg aandoen. Onder wie in seizoen 5 een kannibaal die het op Eva's ongeboren baby heeft voorzien.

Aantrekken en afstoten

De scriptschrijvers worden almaar creatiever. Ondertussen trekken de twee rechercheurs elkaar aan en stoten ze elkaar af, precies zoals dat hoort bij een goede serie. Net als je denkt dat het echt wat gaat worden tussen de twee komt er weer iets tussen.

Gerd Leers

Flikken Maastricht is in de loop der jaren ook bekend geworden dankzij de vele gastrollen van bekende mensen. Leuk weetje: in al die seizoenen zijn er vijf personen die zichzelf speelden in de politieserie. Dat waren Gerd Leers, destijds nog burgemeester, Frans Bauer, André Rieu, Opsporing Verzocht-presentatrice Anniko van Santen en Jan Smit.

Trouwe kijkers

De Gouden Televizier-Ring kwam Flikken Maastricht toe in 2014 en dat waardeerde Angela Schijf: "Het is een eer om dit voor zo veel trouwe kijkers te maken. Dat het publiek ons deze prijs heeft gegeven is de kers op de taart." Dat de Ring daarna kortstondig werd gestolen, zullen we maar niet over uitwijden. Flikken Maastricht vervolgde in de loop der jaren z'n zegetocht. In 2016 bleek zelfs ruimte voor een indirecte spin-off: Flikken RotterdamDe magie van politiewerk en de smachtende blikken tussen Eva en Wolfs is nog lang niet uitgewerkt.

< Winnaar 2013
Wie is de Mol?

 

Winnaar 2015 >
SynDROOM

Meer over