'Wat goe-hoe-oed!'

Winnaar Gouden Televizier-Ring 2019: Chateau Meiland

9 november 2021 20:40 | televizier-ring | Door Jef Willemsen

© ANP

Wie de Gouden Televizier-Ring wint, is verzekerd van een plekje in televisiehistorie. In 2019 won de hysterisch gezellige SBS-realityserie Chateau Meiland.

“SBS en Talpa: jullie waren de enige. Niet NPO, niet RTL 4, die vonden ons allemaal niks. Maar SBS heeft er in geloofd en wij hebben jullie deze zomer uit het slijk getrokken!” Nee, de dankspeech van Martien Meiland loog er niet om tijdens het 54e Gouden Televizier-Ring Gala.

Kijkcijferhit

Meiland kreeg er in AFAS Live de lachers mee op de hand, maar helemaal ongelijk had hij niet. Chateau Meiland was al in het eerste seizoen een onvervalste kijkcijferhit. Wekelijks smulden meer dan één miljoen kijkers van de avonturen van Martien, zijn vrouw Erica en dochters Maxime en Montana op hun Franse chateau waar altijd wel iets misgaat. SBS had zonder meer goed gegokt.

Wijnen-wijnen-wijnen

Direct bij de start staat Chateau Meiland als een huis. De camera volgt de Meilandjes bij de aanschaf van chateau Marillaux, een 18e eeuws kasteel in de Franse streek Limoges dat een schitterende bed & breakfast moet worden. Martien Meiland blijkt als hysterische kasteelheer met een kort lontje en een liefde voor wijn een geboren tv-personality. Zijn kreten ‘wat gooeeee-hooee-eed!’ en ‘wijnen-wijnen-wijnen’ worden al snel gevleugelde uitspraken. Dat het programma kans maakt op de Gouden Televizier-Ring stond al snel vast.

Ik vertrek

Maar het tv-succes van Martien en co kwam niet uit de lucht vallen. In 2006 deed het gezin mee aan Ik vertrek. Samen met hun nog piepjonge dochters verruilden Martien en Erica hun rustige bestaan in Sassenheim voor la douce France waar een oud kasteel met een hoop heisa omgetoverd werd tot rustieke bed & breakfast.

Dankzij de dynamiek tussen de opvliegerige Martien en de onverstoorbare Erica was hun aflevering direct een Ik vertrek-klassieker. Helaas speelde heimwee het gezin na twee jaar parten, maar hun eerste Franse avontuurtje is wel de blauwdruk voor Chateau Meiland.

Concurrentie

De Meilandjes namen het tijdens de Ring verkiezing op tegen Beste zangers en Expeditie Robinson dat na drie eerdere nominaties het klappen van de zweep wel kende. Gezien hun gigantische populariteit leek de winst Chateau Meiland niet meer te kunnen ontgaan. De familie was zo druk met hun gasten op het chateau dat ze pas twee dagen voor het gala kon overkomen uit Frankrijk.

In een hotel in Noordwijkerhout maakten ze zich op voor het evenement. Martien kon lange tijd niet geloven dat ze serieus kans maakten op de Ring omdat de meeste mediahype langs hem heen was gegaan: “Pas toen ik de ochtend voor het gala in de krant een poll zag waarin we ver voor stonden dacht ik “het zou dus toch wel kunnen.” Uiteindelijk straalden Martien, Erica en de rest in ‘chateauwaardige’ outfits van Addy van den Krommenacker en Ramona Koonings op de Gouden Loper.

55 procent

De presentatie van het 54e Gouden Televizier-Ring Gala was in handen van Rik van de Westelaken en Dionne Stax die haar debuut maakte als host van de grote liveshow. De twee nieuwslezers kweten zich keurig van hun taak, maar de sfeer kwam er pas echt in als die leuke Martien er weer spontaan wat uitflapte.

De magie van de Meilandjes bleek ook buiten het kasteel te werken. Herman van der Zandt en Dione de Graaff maakten de uitslag bekend: met maar liefst 55 procent van de stemmen gunde de kijker Chateau Meiland de Gouden Televizier-Ring.  

Andere winnaars

Natuurlijk werden er nog veel meer prijzen uitgereikt. Nienke Plas won de allereerste Televizier-Ster voor beste online videoserie met haar Shitty diary, Beau van Erven Dorens won -na zijn zegetocht van vorig jaar- de Ster voor beste presentator. En Chantal Janzen was voor de vijfde keer de populairste presentatrice van Nederland. 

Blijvend succes

De familie Meiland nam daags na het gala de Ring uiteraard mee terug naar Frankrijk waar het een ereplekje in de bibliotheek van het chateau kreeg. Even was er paniek toen Erica het kostbaar kleinood iets te goed had opgeborgen en niet meer wist waar. Zoals altijd liep ook dat drama met een sisser en een goed glas wijn af. Op televisie bleef Chateau Meiland onverminderd populair en Martien lanceerde zichzelf ook nog eens als presentator van Cash or trash.

Maar de geschiedenis herhaalde zich: halverwege het derde seizoen besloten Erica, Martien en Maxime dat het tijd was terug te keren naar Nederland. Nieuwe avonturen lonken in Hengelo, wedden dat het goeee-hooeee-ed wordt?

< Winnaar 2018 Beau: 5 Days Inside

Winnaar 2020 Over Mijn Lijk >

Meer over