De hattrick van Hofman

Winnaar Gouden Televizier-Ring 2020: Over Mijn Lijk

10 november 2021 11:32 | televizier-ring | Door Jef Willemsen

© ANP

Wie de Gouden Televizier-Ring wint, is verzekerd van een plekje in televisiehistorie. In 2020 won de indringende BNNVARA realityreeks Over mijn lijk.

Een gala tijdens een pandemie, ga er maar aanstaan. Het 55e Gouden Televizier-Ring Gala gaat mede door het coronavirus de boeken in als een van de meest memorabele edities. Geen volle zaal met gespannen tv-makers, collega’s of familie. Geen rode loper, geen hordes fans en fotografen en vooral geen afterparties. Op donderdag 8 oktober namen alleen de genomineerden plaats in een leeg Koninklijk Theater Carré.

Frits & Dionne

Na een spetterende openingsact van Gerard Joling en Glennis Grace was het aan presentatoren Frits Sissing en Dionne Stax om er met amper 30 man de sfeer in te houden. Frits sprak van een vreemde situatie, maar één ding was duidelijk: alle aanwezigen hadden zin in een feestje. Voor velen was het ’t eerste uitje sinds het virus half maart het openbare leven stillegde.

Rollercoaster

Vanwege de ingetogen sfeer van het gala maakte de jaarlijkse in memoriam extra veel indruk. Terwijl Danny Vera zijn hit Rollercoaster speelde, volgde een montage van prominenten die ons het afgelopen jaar ontvielen als Aart Staartjes, Fred Emmer, Aad van den Heuvel, Jules Deelder en Marc de Hond. Ze werden op toepasselijke wijze herdacht door vrienden en collega’s.

 

Driemaal Tim

Alle ogen waren gericht op Tim Hofman. De programmamaker dong mee in maar liefst drie categorieën. Beste presentator, Beste Online Videoserie voor zijn YouTube-serie BOOS én een Gouden Televizier-Ring nominatie voor Over mijn lijk. Enkele dagen voor het gala had hij bij een sportongeluk enkele ribben gekneusd en kon hij alleen met pijnstilling rechtop zitten. Hij wilde zijn plicht niet verzaken en zat in de zaal.

Over mijn lijk wint

Die avond vestigde het 32-jarige BNNVARA-gezicht een record door alle nominaties te verzilveren. Als eerste mocht hij naar voren komen voor de Televizier-Ster Online Videoserie, daarna bleek hij meer stemmen te hebben gekregen dan zijn collega presentatoren André van Duin en Beau van Erven Dorens. Met twee Televizier-Sterren op zak was het wachten op de uitslag van de Ring. Eigenlijk hadden concurrenten Beste zangers en Nick, Simon & Kees: Homeward bound geen kans. Met 63 procent van de stemmen was het een uitgemaakte zaak: Over mijn lijk wint.

Vaandeldrager

Over mijn lijk volgt jonge mensen met een terminale ziekte in de laatste fase van hun leven. Het programma bestaat sinds 2006 en werd achtereenvolgens gepresenteerd door Patrick Lodiers, Yvon Jasper en Valerio Zeno voordat Hofman de achtste serie voor zijn rekening nam. Tim noemde zichzelf dan ook vooral vaandeldrager. Het programma had wat hem betreft allang een prijs verdiend voordat hij om de hoek kwam.

Ook zij wonnen

Naast de drie prijzen van Tim waren er nog meer winnaars. Martien Meiland schrok zelf het hardst toen hij op zijn 58e nog de Televizier Ster Talent op zijn naam schreef. Spontaan vergat hij zijn speech. De Televizier Ster Jeugd was voor een ware nieuwkomer: boswachter Tim Hogenbosch maakte nog geen jaar televisie, maar pakte de prijs voor zijn informatieve kinderserie Beestenbrigade. Elise Schaap kwam naar voren om haar tweede Televizier Ster acteur/actrice op te halen. Voor de zesde maal vond tv-kijkend Nederland Chantal Janzen de beste presentatrice. Door dit record moet ze verplicht een jaartje overslaan.  

Eerbetoon aan Ivo

Aan de vooravond van het veertigjarig jubileum van zijn TV Show ontving Ivo Niehe de speciale Televizier Oeuvre Ring, bedoeld om tv-makers met een buitengewone staat van dienst te eren. Niehe mag zich in het rijtje voegen van Willem Duys, Mies Bouwman en Linda de Mol die de ring in 2015 kreeg uitgereikt.

< Winnaar 2019 Chateau Meiland

Winnaar 2021 Kinderen van Ruinerwold >

Meer over