Een jaar vol bijzondere nominaties

Winnaar Gouden Televizier-Ring 2021: De Kinderen van Ruinerwold

11 november 2021 10:56 | televizier-ring | Door Jef Willemsen

© ANP

Wie de Gouden Televizier-Ring wint, is verzekerd van een plekje in televisiehistorie. In 2021 won de indringende BNNVARA documentaire De kinderen van Ruinerwold.

De Gouden Televizier-Ring is een publieksprijs en soms prijst het publiek bijzondere programma’s. In het televisiejaar waarin The masked singer ruim vier miljoen kijkers trok en ook het Eurovisie Songfestival alle records verbrak speelden de kijkcijferkanonnen geen rol van betekenis. Een van de finalisten werd niet op primetime uitgezonden, een ander was zelfs niet eens op televisie te zien!

Drie keer bijzonder

Tijdens de voorrondes gingen de meeste stemmen namelijk naar de rauwe Videoland-misdaadserie Mocro maffia, de gezellige vooravondserie Een huis vol en De kinderen van Ruinerwold, het aangrijpende vierluik van documentairemaker Jessica Villerius over het spookgezin Van Dorsten dat jarenlang een onvrijwillig verborgen bestaan leidde op de boerderij van hun vader in het Drenthse Ruinerwold. 

Jan & Rik met strik

Ondanks de niet aflatende dreiging van het coronavirus was het 56e gala weer als vanouds groots opgezet. Op de avond van donderdag 14 oktober deden Britt Dekker en Splinter Chabot vooraf uitgebreid verslag van alle jurken op de rode loper. Ook Carré zat weer gezellig vol met tv-makers die zin hadden in een feestje. Na een spetterende openingsact van Emma Heesters, Karsu, Stefania en Miss Envy Peru maakten presentatoren Rik van de Westelaken en Jan Smit hun opwachting. Stijlvol in smoking en vlinderstrik leken de mannen geen moment nerveus. Voor Rik was het de derde keer dat hij het gala aan elkaar mocht praten, Jan klaarde de klus al voor de vijfde maal.

Ook zij wonnen

In de aanloop naar de Ring-uitreiking waren heel wat Televizier-Sterren te vergeven. Rob Kemps kon zijn geluk niet op toen hij won in de categorie talent. Dramaserie De zomer van Zoë was het beste jeugdprogramma. André van Duin was niet live aanwezig om zijn Televizier-Ster presentator in ontvangst te nemen, Nikkie de Jager denderde daarentegen zo vol enthousiasme naar voren toen ze de meest geliefde presentatrice bleek dat ze haar zendertje verloor. Voor het derde jaar op rij bleek Elise Schaap de best gewaardeerde acteur, waardoor ze, geheel volgens de reglementen, een jaartje moet overslaan. De Televizier-Ster Beste Online Videoserie was voor Linda’s kankerverhaal. In haar indrukwekkende speech brak Linda Hakeboom een lans voor iedereen die moet leven met een ziekte of aandoening.

Peter R. De Vries

Een memorabel moment tijdens het gala was het eerbetoon aan Peter R. de Vries. Op 8 juli werd de ’s lands bekendste misdaadverslaggever slachtoffer van een moordaanslag, een week later zou hij bezwijken aan zijn verwondingen. Terwijl een compilatie van zijn talloze tv-hoogtepunten werd getoond, zongen Xander de Buisonjé, Berget Lewis en Jan Dulles zijn lievelingsnummer A whiter shade of pale gevolgd door Nick Schilder met Guaranteed, het lied van Eddie Vedder waar Peter zijn levensmotto “On bended knee is no way to be free” aan dankte.

Sifan maakt er wat van

De ring werd uitgereikt door meervoudig Olympisch kampioene Sifan Hassan die haar reputatie als hardloper waar maakte door zo snel mogelijk ter zake te komen. Waar anderen zich nog weleens willen verliezen in een kleine speech, maakte Hassan de envelop rap open om bekend te maken dat De kinderen van Ruinerwold met 54 procent van de stemmen de winnaar is.

Samen zijn

Jessica Villerius nam samen met Edino, Mar Jan en Israël van Dorsten de ring in ontvangst. Geflankeerd door haar productieteam sprak Villerius inspirerende woorden: “Mij zegt het winnen van de Ring persoonlijk dat deze mensen zijn gehoord en gezien… En dat is waarom ik televisie maak. Ik wil mensen een stem en een gezicht geven. En daar zijn we nog lang niet mee klaar. Er zijn nog zoveel verhalen te vertellen!” Mar Jan richtte daarna nog het woord tot de kijkers en de rest van haar broertjes en zusjes: “We zijn supertrots op jullie en echt superblij dat we weer samen kunnen zijn.”

 

< Winnaar 2020 Over mijn lijk

Winnaar 2022 Even Tot Hier >

Meer over