Met 70 procent van de stemmen

Winnaar Gouden Televizier-Ring 2022: Even Tot Hier

18 december 2022 16:49 | televizier-ring | Door Jef Willemsen

© ANP

Wie de Gouden Televizier-Ring wint, is verzekerd van een plekje in televisiehistorie. In 2022 wonnen Niels van der Laan en Jeroen Woe voor hun satirische BNNVARA nieuwsshow Even tot hier.

Al in de aanloop naar de uitreiking deed de 57e editie van de Gouden Televizier-Ring verkiezing heel wat stof opwaaien. Net als in 2021 vielen kijkcijferhits als Heel Holland bakt en The masked singer buiten de boot. Twee van de drie kanshebbers bleken programma’s met bescheiden kijkcijfers.

De race om de ring ging tussen Het jachtseizoen van SBS 6, Even tot hier van BNNVARA en De Bevers, de RTL 5 realitysoap rond John de Bever. De volkszanger en zijn echtgenoot/manager Kees Stevens hadden wekenlang onvermoeibaar campagne gevoerd om stemmen te werven. Geheel volgens de regels van de verkiezing, toch zorgde het hier en daar voor scheve gezichten.

Feit is dat donderdag 6 oktober drie totaal verschillende kanshebbers met elk een hele eigen achterban bloednerveus op een ereplaatsje zaten in Carré. Er viel echt weer iets te kiezen en de keus was zoals altijd aan de kijker.

Gouden opening

De presentatie van het gala was in vertrouwde handen. Rik van de Westelaken trad voor de vierde maal aan en Jan Smit tekende voor zijn zesde ronde als gastheer. Des te meer reden om flink uit te pakken. De mannen waagden zich als opening aan een grootschalig productienummer met zang, dans, showballet en gouden glitterpakken waardoor de sfeer er meteen lekker in zat.

Emotioneel moment

Maar vreugde en verdriet lagen deze avond dicht bij elkaar. Presentatrice Anne-Mar Zwart kreeg aan de hele zaal stil toen ze de Televizier-Ster Jeugd in ontvangst nam voor Hallo, ik heb kanker. In haar dankwoord droeg Zwart de prijs op aan alle tieners die aan de realityreeks hadden meegewerkt. Een van hen, Marleen, was een week voor het gala overleden. Anne-Mar hield het niet droog toen ze over het meisje sprak. Ze benadrukte dat kanker geen strijd is die je kan overwinnen of verliezen. Die ware woorden leverden een staande ovatie op.

Zij wonnen ook

Naast de winst van Hallo, ik heb kanker waren er nog meer Televizier-Sterren te vergeven. Voor het eerst dit jaar maakt de organisatie geen onderscheid meer tussen mannen en vrouwen en was er één winnaar van de Televizier-Ster Presentator. De prijs ging naar Tim Hofman die ook op het podium mocht om de gloednieuwe Televizier-Ster Impact op te halen voor het naar buiten brengen van de misstanden bij The voice of Holland.

Soy Kroon was zo verrast dat hij de Televizier-Ster Talent won dat hij z’n halve speech vergat. Soy’s goede vriend Robbert Rodenburg kreeg de Televizier-Ster Beste Online-Videoserie voor zijn interviewshow Open kaart. De Televizier-Ster Acteur was voor Frank Lammers die wegens werk verhinderd was, maar wel via videoverbinding reageerde.

Ode aan de doden

Net als ieder jaar was er een moment in de show om overleden tv-makers en prominenten te eren. Ditmaal zongen Nielson en Jaap Reesema vanaf het dak van Carré het gevoelige Grijs terwijl tv-sterren als Willibrord Fréquin, Piet Paulusma en Léonie Sazias een laatste eer werd bewezen.

En de winnaar is

Nadat de stembussen gesloten waren was het aan Philip Freriks en Maarten van Rossem om met een speciale editie van De slimste mens de tijd te overbruggen. Finalisten Emma Wortelboer, Andries Tunru en Rob Kemps gaven nog eens acte de presence in een quiz die het tv-jaar doornam.

Het bleek een natuurlijk bruggetje naar de uitreiking: Rob Kemps kwam op met het ringkistje en de envelop met het antwoord. Kemps had na het winnen van De slimste mens met succes de stap gemaakt van feestzanger naar programmamaker met een vast contract bij Talpa en een onvervalste hit met Chansons.

Na een kort welkomstpraatje las Rob het kaartje met de langverwachte uitslag voor. Met maar liefst zeventig procent van de stemmen bleek het publiek voor Even tot hier gekozen te hebben. Samen met bandleider Miguel Wiels kwamen Niels van der Laan en Jeroen Woe naar voren om de prijs in ontvangst te nemen.

< Winnaar 2021 Kinderen van Ruinerwold

Winnaar 2023 Oogappels >

Meer over