Wordt Jan Kooijman gediskwalificeerd in Televizier-Ring verkiezingen 2015?

19 september 2015 09:57 | televizier-ring | Door Televizier

© William Rutten

Jan Kooijman is in de race voor de Zilveren Televizier-Ster, maar plaatste per ongeluk een onhandige tweet. Loopt hij nu het risico gediskwalificeerd te worden?

Jan Kooijman dacht het slim aan te pakken: hij wist dat de leden van B-Brave fan zijn van pokerserie Bluf waarin hij speelt. Hij riep daarom alle fans van de populaire boyband op om op hem te stemmen. In ruil daarvoor zou hij zorgen dat de groep in de serie te zien zou zijn.

Tegen de regels

En daar wringt de schoen. Volgens de reglementen van de Gouden Televizier-Ring verkiezingen is reclame voor jezelf maken toegestaan, maar je mag niemand belonen in ruil voor een stem.

Toen ging Jan de fout in, want in een volgende tweet beloofde hij iedereen die op hem gestemd had een figurantenrol in de Bluf-aflevering met B-Brave. Met de screenshot van de uitgebrachte stem op Jan Kooijman kreeg je al een rolletje. Maar helaas, dat mag niet. 

Mensen belonen voor het uitbrengen van een specifieke stem is tegen de regels van de Gouden Televizier-Ring verkiezingen.

"Enorme faux pas" 

Bij RTL Boulevard reageerde Jan voor het eerst op zijn mogelijke uitschakeling. In eerste instantie werd hij er naar eigen zeggen rebels van, maar later draaide hij bij: "Ik heb een enorme faux pas gemaakt. Wist ik veel. Ik heb toch de tweet weggehaald, omdat ik een goede jongen ben.” 

Diskwalificatie?

Het is uiteindelijk aan de notaris om te beslissen of Jan in de race mag blijven, maar volgens Televizier zijn er wel wat verzachtende omstandigheden.

Jeroen de Goeij, adjunct hoofdredacteur: "Jan was niet op de hoogte van deze regel en zo vriendelijk om het tweetje later in te trekken. Zijn actie heeft dus niet zo lang geduurd."

Hij vervolgt: "Ook al vind ik het eigenlijk best een ludieke manier van reclame maken, het mag echt niet. Toch lijkt een regelrechte diskwalificatie, waarover op verschillende plekken in de pers wordt gesproken, mij persoonlijk een wel erg zware straf."

Om er nog aan toe te voegen: "De fout was onbewust en de tweet heeft niet lang online gestaan. Maar uiteindelijk is het niet aan mij om daarover te beslissen, maar aan de notaris. Deze zal aan het einde van de stemperiode de uitslag vaststellen."

Heb je nog geen stem uitgebracht in de Gouden Televizier-Ring verkiezingen? Doe dat dat nu!

Meer over