Zo zit dat: De nieuwe kwalificatierondes van de Gouden Televizier-Ring 2015

De verkiezing van de Gouden Televizier-Ring 2015 gaat van start! In vier nieuwe kwalificatierondes kunnen jullie nu al bepalen wie er op de selectielijst komt te staan. Maar hoe zit dat precies? Zeven antwoorden op zeven vragen.

De opzet van de Gouden Televizier-Ring Verkiezing verandert. Met de nieuwe kwalificatierondes krijgen jullie nog meer invloed op dé tv-prijs van Nederland. Maar hoe zit dat precies? De nieuwe opzet in zeven vragen en zeven antwoorden.

Hè, de Gouden Televizier-Ring is toch net uitgereikt aan ­Flikken Maastricht?

Klopt! Toch zijn we nu al bezig met de verkiezing van de 50ste editie van de Gouden Televizier-Ring. In de nieuwe opzet oefenen jullie écht invloed uit op wie de Ring gaat winnen. Geen kleine zaak, want het is toch de belangrijkste tv-prijs van Nederland. 

Maar ik had al invloed op de Ring-winnaar. De kijker bepaalt toch?

Ook dat klopt. Maar de redactie van Televizier bepaalde weer welke programma’s er terechtkwamen op de selectielijst van de Ring-Verkiezing. In de nieuwe opzet geven wij deze macht voor de helft aan jullie, de kijker. 

Leg eens uit. Hoe zit dat dan?

Tot vorig jaar selecteerde de redactie van Televizier de 100 programma’s en series waarop jullie in de Gouden Televizier-Ring Verkiezing konden stemmen. Dat deden we aan de hand van de kwaliteit, kijkcijfers en impact van een programma, naar eer en geweten.

Maar wij wilden de tv-kijker nog meer invloed geven op dé publieksprijs van de Nederlandse tv. Daarom hebben we vorig jaar Televizier-verkiezingen in het leven geroepen. Daarin konden jullie stemmen in vijf voorrondes. Dat gebeurde op basis van genre, zoals ‘beste hulpprogramma’ en 'beste talentenjacht’.  

Dat klinkt ingewikkeld...

Ja dat was het ook. En daarom hebben we de opzet van de voorrondes veranderd. Het idee achter die Televizier-verkiezingen was goed, maar wat te moeilijk. Daarom doen we het in de nieuwe kwalificatierondes anders. Niet het genre, maar de uitzend­periode wordt leidend.

Viermaal per jaar kunnen jullie op Televizier.nl/Ring stemmen op álle programma’s die het voorafgaande tv-kwartaal zijn uitgezonden. De top-5 van elke kwalificatieronde doet automatisch mee aan de belangrijke nominatieronde in september. 

Dat klinkt goed. Maar waarom zou ik vier keer per jaar meedoen aan die kwalificatierondes?

Als je niet stemt, bestaat de kans dat jouw favoriete programma nooit de nominatieronde haalt – en dus ook niet de Ring kan winnen. Het aantal programma’s in deze ronde wordt namelijk ook nog teruggebracht van 100 naar 40.

Twintig titels komen rechtstreeks voort uit de kwalificatierondes, de andere twintig worden geselecteerd door de redactie van Televizier. Op deze manier verdelen wij het stemrecht in twee gelijke delen. De helft van de macht voor ons en vanaf nu is de andere helft voor jullie!

Dan moet ik maar gauw gaan stemmen op mijn favoriet! Hoe?

De eerste kwalificatieronde op Televizier.nl/Ring beslaat alle programma’s en series die van 1 augustus tot 1 november op Nederlandse zenders zijn uit­gezonden.

Iedereen die nog meer wil weten en gek is op details raden wij aan het kersverse reglement van de verkiezing van de Gouden Televizier-Ring 2015 te lezen.

Reageren