Benedict Cumberbatch: Sexy Sherlock

21 juni 2014 13:30 | tv-serie | Door Televizier

De serie Sherlock maakte van Benedict Cumberbatch (37) een onwaarschijnlijke superster en een sekssymbool. De moderne Sherlock Holmes is niet meer te stoppen.

Benedict Cumberbatch was bijna geen Sherlock Holmes geworden. Niet knap genoeg, vonden ze bij de BBC. De makers van Sherlock moesten praten als brugman om de zender te overtuigen van de kwaliteiten van de 37-jarige acteur. 

Twee jaar later werd Benedict, tot zijn eigen stomme verbazing, verkozen tot meest sexy man ter wereld. ‘’Ik ben deze misvatting nog steeds aan het verwerken, maar ik vind het geen onaardig idee dat mensen me knap vinden.” 

Ik werd verliefd op Sherlock

Zelf was Benedict ook niet meteen overtuigd toen hij werd gevraagd voor de rol van bekendste detective ooit. ‘'Ik vond het nogal goedkoop en afgezaagd klinken, als een manier om veel geld te verdienen. Pas toen ik het script las, werd ik verliefd op de serie.”  

Moderne klassieker

Datzelfde gold voor het publiek. Vanaf de eerste aflevering was deze moderne Sherlock een klassieker. In Groot-Brittannië werd de dramaserie naar de boeken van Sir Arthur Conan Doyle zelfs de best bekeken ooit. Zeer opmerkelijk voor een verhaal dat inmiddels al meer dan 200 keer is verfilmd. De recentste film is die met Robert Downey jr. in de titelrol; de jongste serie is Elementary. Toch was de Britse Sherlock de eerste die de Britse speurder weer nieuw leven inblies. 

Hij is hip

In Sherlock is de pijp, het vergrootglas en de geruite jachtpet verdwenen (al maakt die laatste een comeback in seizoen 3). Sherlock werkt nu met de nieuwste smartphone, draagt nicotinepleisters en ziet er chique gekleed uit.

‘’Ik wil mezelf niet op de borst kloppen, maar wij zijn begonnen. Wij hadden de pilot van Sherlock al gemaakt, ver voordat ze aan een film begonnen. Het was een beetje zuur toen er van alle kanten Sherlock Holmes-versies kwamen, inmiddels heb ik er vertrouwen in dat er ruimte is voor ons allemaal.” 

No sex please

Maar wat is toch de aantrekkingskracht van de briljante detective, die generatie na generatie geliefd blijft? Benedict: ‘’Sherlock is ongelooflijk intelligent, heroïsch, heeft duidelijk een donkere kant en moet schijnbaar niets hebben van seks. Sherlock is onaantastbaar. Ik denk dat dit een duidelijk geval is van: ik kan hem niet krijgen, dus ik wil hem des te meer. 

Aan de andere kant is Sherlock juist iemand die we allemaal kunnen zijn. Hij kan niet vliegen en heeft geen supersonische schroevendraaier. Nou ja, wie heeft er dezer dagen nog een supersonische schroevendraaier? In ieder geval heeft hij alles bereikt door hard te werken en veel discipline. Wat Sherlock doet, is niet onmogelijk. Het is moeilijk, maar het kan.” 

Korte coupe

De KRO zendt momenteel het derde seizoen uit van Sherlock. Benedict somt op: ‘’Er is een reünie, een bruiloft, een speech en een nieuwe slechterik die het tegenovergestelde is van Moriarty. Deze boef is levensecht en dat maakt hem juist zo eng. Er komt ook weer een cliffhanger aan waarvan je denkt: wat flikken ze me nu? En hij heeft natuurlijk ander haar. Eigenlijk mocht ik het volgens het contract niet laten knippen, maar ik vind het kortere haar een flinke verbetering.” 

Wereldster

Telkens zit er twee jaar tussen de seizoenen van Sherlock, een ware marteling voor de fans. En daar zal geen verandering in komen, volgens Benedict. Een van de redenen daarvoor is dat hij, mede door het succes van Sherlock, inmiddels wereldwijd een veelgevraagd acteur is. Het afgelopen jaar konden bioscoopgangers niet om de Brit heen. 

Zijn status als acteur

Vorige zomer stal hij de show als slechterik Khan in de Star Trek-film Into Darkness en toonde hij, geblondeerd en wel, veel gelijkenis met Wikileaks-oprichter Julian Assange in The Fifth Estate. Deze winter speelde hij een slaveneigenaar in het Oscar-winnende 12 Years a Slave, de draak Smaug in The Hobbit: the Desolation of Smaug en schitterde hij naast Meryl Streep en Julia Roberts in August: Osage County. Dat zegt wel iets over Benedicts status als acteur. 

Benedict blijft Sherlock

Het goede nieuws is dat hij, ondanks zijn wereldfaam, voorlopig nog geen afscheid wil nemen van Sherlock. ‘’Ik wil hem graag ouder zien worden. We zijn vrij jong begonnen. Het is zeldzaam om Holmes en Watson al te zien aan het begin van hun relatie, meestal starten Sherlock-series als ze eind 40 of begin 50 zijn. Ik heb dus nog wel een tijdje te gaan. Ik ben nog maar 37.”

Meer over