dr. Jack Hodgson

David Caves over het handschoenengeheim van Silent Witness

22 juni 2019 09:05 | tv-serie | Door Televizier

© KRO-NCRV

Waar is basisschoollerares Lucy gebleven? Daarop geeft dr. Jack Hodgson uit Silent witness, pas zaterdagavond het antwoord. Zes andere vragen kan zijn vertolker David Caves nu wel al beantwoorden. Ook verklapt hij waarom de tv-pathologen hun handschoenen altijd al aan hebben vóór ze in beeld verschijnen....

 

Tekst Patrick Bremmers

Hoe gaat het met Jack?

“Jack is nog altijd een beetje een ‘lone wolf’, een eenling. Natuurlijk, hoe langer je deel bent van een organisatie zoals het Lyell Centre, hoe meer je zelf ook deel wordt van zo’n instituut. Indien nodig kan Jack dus ook best een teamspeler zijn. Dat neemt niet weg dat hij er graag even tussenuit glipt en zijn eigen gang gaat. Jack is nou eenmaal een einzelgänger.”

Waar komt Jacks solitaire kant eigenlijk vandaan?

“Jack is een gepassioneerd bokser, een echt vechtersbaasje dus. Vechters hebben een andere mentaliteit dan de meeste mensen. Zij zijn nogal op zichzelf. Maar… Ik hou van Jack. Het feit dat hij er ineens zomaar vandoor zou kunnen gaan zit altijd in mijn achterhoofd. En ik probeer dat element er waar mogelijk zo nu en dan even in te stoppen.”

Jack kan prima overweg met dr. Clarissa Mullery. Voelen jij en Liz Carr elkaar in werkelijkheid ook zo goed aan?

“Liz en ik hebben al vanaf de allereerste dag een enorme klik. We maken tussen de opnamen door voortdurend grappen die we vervolgens in onze dialoog verwerken. Geen idee of andere mensen ze ook leuk vinden. Maar je moet ergens beginnen, niet? Dat we ter plekke soms veel improviseren is wel een beetje ondeugend van ons. Maar de scenarioschrijvers zijn ons vrij gunstig gezind, zodat we er nog altijd mee wegkomen.”

Gaat het pathologenjargon je gemakkelijk af?

“Eerlijk gezegd: ik kom er als Jack vrij gemakkelijk mee weg. Want het zijn toch vooral Emilia en Richard die de echte tongbrekers op hun bordje krijgen. Dat neemt niet weg dat ik weleens midden in de nacht wakker word, met het angstzweet op mijn voorhoofd, en denk: hoe krijg ik dat morgen in hémelsnaam mijn strot uit?”

Wat moet je absoluut niet doen op de set van Silent witness?

“In het zicht van de camera’s je operatiehandschoenen aantrekken! Want… Dat gaat geheid mis. Je wil niet weten hoeveel uren extra filmmateriaal er bestaat van Jack die een poging doet in één keer zijn synthetische handschoenen aan te trekken. Alleen daarmee kun je al een complete aflevering vullen! Is je overigens nooit opgevallen dat Jack, Nikki en Thomas altijd pas in beeld komen als de overalls die ze dragen bij het sporenonderzoek, al half zijn dichtgeritst? Geloof me, ook daar is een reden voor.”

Waarom moeten we zaterdag weer gaan kijken?

“De meeste misdaadseries bekijken alles door de bril van de politie, maar bij ons staat de enigszins merkwaardige en macabere beroepsgroep van de pathologen centraal. De dader waar Jack en zijn collega’s deze keer te maken krijgen is zelfverzekerd, voorzichtig en hij let op sporen, lijkt het.”

Silent Witness zie je elke zaterdag om 22.30 uur op NPO 1

Meer over