De 10 beste series van 2017

30 december 2017 11:00 | tv-serie | Door Televizier

© MGM

2017 was een fantastisch jaar voor liefhebbers van series. Wij zetten de top 10 (volgens ons) voor je op een rijtje.

1. The handmaid’s tale (Videoland)
The handmaid's tale is prachtig, spannend, overweldigend, verontrustend. Het verhaal lijkt vergezocht, totdat duidelijk wordt hoe het allemaal zo is gekomen. Dan bekruipt je een vervelend gevoel. Zou iets dergelijks echt niet werkelijkheid kunnen worden? Ai. In The handsmaid’s tale heeft een Christelijk fundamentalistische groep de Amerikaanse regering omver geworpen en zijn de meeste vrouwen enkel nog maar goed als broedmachine. We zien het treurige lot van een van die vrouwen. June (een fantastische Elisabeth Moss) is hernoemd als Offred (eigendom van Fred) en moet via een bizar paringsritueel zwanger zien te raken voor de hooggeplaatste Fred en zijn vrouw Serena. Het klinkt vreselijk en dat is het ook. Maar dan wel onweerstaanbaar vreselijk. Gaat dat zien!

2. Game of Thrones (HBO)
Het was lang wachten op het zevende seizoen. En toen HBO eindelijk over de brug kwam, bleek de meest succesvolle serie van de afgelopen jaren af en toe ook nog eens tergend langzaam. Maar als er dan iets gebeurde, dan was het groots en meeslepend. Jon Snow die met een stel vrienden een heel leger aan white walkers te lijf gaat. Het spektakel was niet van de lucht. De draken van Daenerys kwamen volop in actie, Jamie ging bijna dood en als toetje hadden Jon en Daenerys seks. Het hele seizoen was een groot feest! Dat maakt het des te onverteerbaarder dat 2018 een geheel Game of thrones-loos jaar gaat zijn.

3. Fargo (Netflix)
Fargo 1 was fantastisch, Fargo 2 was mwah, en Fargo 3 is weer fantastisch. Met een dubbele hoofdrol voor Ewan McGregor als de broers Ray en Emmet. De broers zijn al niet zo gek op elkaar, maar wanneer mafiabaas Vargas ten tonele verschijnt, loopt alles in het honderd. De show wordt gestolen door de doortastende, onweerstaanbare en tikje slechte Nikki Swango (Mary Elizabeth Winstead), het vriendinnetje van Ray (en nu in het echt van Ewan McGregor).

4. Het geheime dagboek van Hendrik Groen (MAX)
Gelukkig staat er ook een Nederlandse serie in dit rijtje. Een bestseller in een goede tv-serie vertalen is bijzonder lastig, maar Het geheime dagboek van Hendrik Groen is een triomf. De cast met o.a. Kees Hulst en Olga Zuiderhoek die er iets van proberen te maken in een verzorgingshuis in Amsterdam-Noord is geweldig en André van Duin is een absolute openbaring in een serieuze rol. En ook knap: Hendrik Groen is niet alleen leuk voor de oudere medemens, maar voor iedereen.

5. Godless (Netflix)
Een goeie western is nooit weg, zeker niet als de hoofdrol van slechterik gespeeld wordt door de briljante Jeff Daniels. Voeg daar een knappe revolverheld, een eenzame weduwe en een stad vol pittige vrouwen aan toe en je hebt een heerlijke serie.

6. Ozark (Netflix)
Zin in een helse achtbaanrit? Dan is Ozark de serie voor jou. In een aflevering van Ozark gebeurt meer dan in een heel seizoen van andere reeksen. Marty Byrde (Jason Bateman) wist geld wit voor een Colombiaans drugskartel. Dat dat een gevaarlijk beroep is, wordt wel duidelijk wanneer zijn zakenpartner wordt vermoord omdat hij geld achterover heeft gedrukt. Marty mag zijn loyaliteit bewijzen door een onmogelijke hoeveelheid geld wit te wassen. Daarvoor verhuist hij met zijn gezin naar het dorpje Ozark in Missouri en daar krijgt hij niet alleen te maken met het drugskartel maar ook met de lokale maffia. Na 1 seizoen van deze serie ben je als kijker zo uitgeput dat een weekje vakantie aan te raden is.

7. Mindhunter (Netflix)
Geen serie die je even in een weekendje bingewatched, daar is het allemaal een tikje te donker voor. De seriemoordenaars van wie de een nog enger en gewelddadiger is dan de ander, vliegen je om de oren. Mindhunter gaat namelijk over twee FBI-agenten die in de jaren zeventig seriemoordenaars interviewen in een poging hun manier van denken te begrijpen, hun gedrag te voorspellen en andere moordzaken op te lossen. Dat levert fascinerende en griezelige beelden op.

8. American Vandal (Netflix)
Alles in deze Netflix culthit draait om piemels. 27 piemels die op een verder onopvallende middag op de auto’s van alle leraren van middelbare school Hanover High worden gespoten. De dader is Dylan Maxwell. Dat moet wel, want Dylan is een rotjoch dat leraren pest, niet al te snugger is en altijd en overal piemels tekent. Aldus begint de grappige true crime-parodie American Vandal. En dan zit er ergens nog een boodschap verborgen ook.

9. Riverdale (Netflix)
Een tienerserie natuurlijk, maar ook prima te verteren voor mensen die ouder zijn dan 17. Al was het alleen maar vanwege alle bekende gezichten uit Beverly Hills 90210, Twin peaks en Gossip girl die voorbij komen. Riverdale is heerlijk campy, heeft fantastische spitse dialogen en een paar krankzinnig absurdistische personages.

10. The Crown (Netflix)
Vorig jaar sloeg het eerste seizoen van The crown in als een bom en het tweede seizoen doet gelukkig niet veel onder voor die reeks. De arme Elizabeth krijgt ditmaal te maken met een een vreemdgaande, zeurderige echtgenoot, een zus die zich geen raad weet met het leven en een regering die er een potje van maakt. De beelden zijn weer prachtig. Gelukkig zijn er nog 80 afleveringen te gaan.

Meer over