De beste tv-tunes van buitenlandse series

21 juli 2017 15:12 | tv-serie | Door Televizier

© Capital Pictures

Sommige tv-tunes kunnen we moeiteloos meezingen, andere zijn zo mooi dat we het liefste zwijgend voor de tv zitten. Wij maakten een lijstje van de beste tv-tunes uit series van over de grens. Zet het volume alvast maar wat hoger! 

The Sopranos
Wie het nummer Woke up this morning van de Engelse band Alabama 3 hoort, denkt waarschijnlijk meteen aan de hitserie The Sopranos. De makers hadden geen beter nummer kunnen kiezen voor het intro. Niet alleen omdat het lekker rauw klinkt, maar ook vanwege de eerste twee regels You woke up this morning / got yourself a gun. Perfect voor een serie over het gewelddadige maffiamilieu van Tony Soprano.                 

Friends  
Wie doet niet mee met de vier bekende klapjes van I’ll be there for you uit hitserie Friends? In de jaren ’90 en ’00 zaten miljoenen kijkers voor de buis gekluisterd voor de perikelen van Rachel, Ross, Monica, Chandler, Phoebe en Joey. The Rembrandts schreven het nummer samen met de producenten van de serie, David Crane en Martha Kauffmann. Over de tekst in het refrein hebben ze waarschijnlijk niet lang nagedacht , maar ach, we krijgen wel meteen zin in een avondje Friends!  

Mad Men
Mad men speelt zich af in de glamoureuze reclamewereld van de jaren ’60, waarin iedereen drinkt, rookt en vreemdgaat. Aan de makers de taak om een passend introlied te kiezen. Dat lukte, maar wel per toeval: regisseur Matthew Weiner hoorde de instrumentale versie van RJD2’s rapnummer A beautiful mine op de radio en wilde deze meteen gebruiken voor zijn nieuwe serie. Volgens sommige critici klinkt het nummer tijdloos, voor anderen bepaalt het juist de sfeer van de progressieve jaren ’60. Luister en oordeel zelf:

Fresh Prince of Bel-Air
Veel kijkers konden in de jaren ’90 het rapintro van Fresh princes of Bel-Air woord voor woord meezingen. In het nummer Yo home to Bel-Air verklapt ‘Fresh Prince’ Will Smith alvast dat hij opgroeide in Philadelphia, maar dat zijn moeder hem na een vechtpartij naar zijn familie in Bel-Air heeft gestuurd, een chique wijk in Los Angeles. Nederlandse kijkers vonden de rapkunsten van Will Smith blijkbaar ook erg leuk, want hier stond de titelsong in 1992 tien weken lang op nummer drie in de Top 40.

Game of Thrones
Het mysterieuze intro van Game of thrones is speciaal gecomponeerd voor de serie. Makers David Benioff en D.B. Weiss wilden absoluut geen fluiten horen in het introlied, een instrument dat vaak gebruikt wordt bij fantasy-series. Componist Ramin Djawadi luisterde gedwee en koos voor het donkere geluid van een cello en de hogere tonen van een viool. Volgens de Djawadi verwijzen de twee instrumenten naar de interactie tussen de verschillende personages. Klinkt vaag, maar mooi is het wel!

Meer over