DVD van de week: 1864

4 April 2015 14:00 | tv-serie | Door Televizier

1864 is een groots opgezette historische dramaserie uit Denemarken, waarin je veel bekende gezichten zult zien langskomen uit series als Borgen en The Killing.

Op 18 april 1864 vocht ­Denemarken een oorlog tegen de Pruisen (Duitsers) uit om Jutland. De Denen verloren en dat beviel zo slecht dat het land meteen maar besloot om nooit meer deel te nemen aan een oorlog. De Denen zouden voortaan neutraal blijven.

Laust en Peter

1864 is een groots opgezet historisch drama over die laatste Deense oorlog en volgt de twee broers Laust en Peter en hun geliefde Inge. De vriendschap tussen de drie wordt bruut verstoord door de oorlog waarin de broers ten strijde ­trekken.

The Killing

Denemarken is maar een klein land met weinig acteurs en dus zullen fans van Deense series veel bekende gezichten zien langskomen. De minister-­president en haar spindokter uit Borgen, bijvoorbeeld, en de partner van Sarah Lund uit The Killing.

Historisch correct?

In Denemarken kreeg 1864 kritiek omdat de serie historisch gezien niet accuraat zou zijn. Maar voor niet-Denen is het een mooi, meeslepend drama geworden.

Credits

Met: Sidse Babett Knudsen, Pilou Asbaek, Lars Mikkelsen e.a.

Oordeel

Drie van de vijf sterren

Meer over