DVD van de week: The Great Train Robbery

28 Februari 2015 14:00 | tv-serie | Door Televizier

Een miniserie over de beroemde 'great train robbery', die al talloze malen verfilmd is: ga er maar aan staan. De BBC durfde het aan - en met resultaat.

'The great train robbery' is een van de beroemdste roofoverval aller tijden. Een Britse bende maakte 2,6 miljoen pond buit na een nachtelijke overval op een posttrein van Londen naar ­Glasgow. De bekendste overvaller was Ronnie Biggs, die in 2013 overleed en meer dan 30 jaar uit handen van de Britse justitie wist te blijven.

Biggs speelt maar een bijrol in deze mini­serie van de BBC. Het eerste deel wordt vanuit het oogpunt van de bende verteld en de tweede aflevering vanuit die van de politie. Een interessante en leuke keuze. ‘De grote treinroof’ werd al talloze malen verfilmd, maar dit is een van de meest geslaagde pogingen tot nu toe.

Ondanks dat je weet wat er gaat gebeuren, zit je toch op het puntje van de stoel wanneer het moment suprême daar is. Het is bloedspannend, grappig en de onderlinge verhoudingen tussen de band­leden worden prachtig in beeld gebracht.

Credits

GB, 2013. Met Luke Evans, Jim Broadbent, Robert Glenister, Nicholas Murchie e.a.

Oordeel

Vier van de vijf sterren

Meer over