Eindelijk: seizoen 12 van Flikken Maastricht

2 maart 2018 11:18 | tv-serie | Door Televizier

© William Rutten

Fans van Flikken Maastricht bleven in shock achter na de bloedstollende cliffhanger van seizoen 11. Waarom kozen de schrijvers voor deze heftige seizoensfinale? En belangrijker: hoe moet het nu verder met Wolfs en Eva? Jan Harm Dekker, een van de vaste schrijvers, vertelt.

Twee miljoen mensen zagen vorig jaar de ontknoping van het elfde seizoen van Flikken Maastricht. Een recordaantal en ze bleven verslagen achter na de bizarre cliffhanger. We frissen uw geheugen op. Al wekenlang maakt het rechercheduo Floris Wolfs (Victor Reinier) en Eva van Dongen (Angela Schijf) jacht op de criminele officier van justitie Jens Bols. In een bloedstollende laatste minuten weet hij Eva, Wolfs en diens dochter Fleur geboeid onder schot te houden, waarbij hij de vastgeketende Wolfs voor een duivels dilemma stelt: kiezen voor Fleur of voor Eva.

Hartverscheurend

Als hij niet kiest, gaan ze allebei dood. Na lang wikken en wegen, smeken en bedelen kiest hij voor zijn dochter. Als Eva zich met gesloten ogen probeert voor te bereiden op de kogel, klinkt een knal en blijkt dat Bols een sadistisch spelletje speelde. Hij heeft niet Eva maar Fleur vermoord. Het verdriet van Wolfs om zijn dochter is hartverscheurend.

Gruwelijke seizoensfinale

De schrijvers hebben destijds de nodige discussie gevoerd over de gruwelijke seizoensfinale: ging die niet te ver? “We besloten het toch te doen, omdat kijkers na elf seizoenen wel wat kunnen hebben. De acceptatiegraad ligt een stuk hoger dan in het begin”, zegt scenarist Jan Harm Dekker. “Bovendien stellen veel trouwe fans dergelijke spanning juist enorm op prijs. Daardoor schuift de grens van wat wel en niet geloofwaardig is steeds verder op.”

Absurde plotwendingen

Voor schrijvers van langlopende tv-series is het een grote valkuil: absurde plotwendingen doorvoeren die bedoeld zijn om de aandacht van de kijker vast te houden, maar het niveau van de serie juist omlaag halen. Daar bestaat zelfs een term voor: jumping the shark (over de haai springen, red.). De uitdrukking verwijst naar een bizarre scène in de jaren 70-serie Happy days, waarin hoofdpersonage Fonzy bij wijze van stunt op waterski’s over een haai springt. Dekker: “Door elk seizoen heftiger of gewelddadiger te maken, wordt FM niet perse beter. Bij het schrijven houden we er zeker rekening mee dat het niet te absurd of ongeloofwaardig wordt. Tegelijkertijd heeft de kijker steeds hogere verwachtingen, en die moet je wel inlossen.”

Wraak op Bols

Na de heftige cliffhanger van vorig jaar waren de schrijvers het erover eens dat het dit seizoen wel een tandje rustiger mocht. “Daarom zijn we op zoek gegaan naar een ander soort spanning.” De dood van Fleur heeft voor een behoorlijke wig tussen de twee speurneuzen gezorgd. Terwijl Wolfs met zijn verdriet probeert om te gaan, voelt Eva zich gekwetst omdat hij niet voor haar koos. Uiteindelijk komt het – vanzelfsprekend – weer goed en storten ze zich gezamenlijk op nieuwe moordzaken. Ondertussen voert Wolfs in het geheim een eigen missie uit: wraak nemen op Bols.

Flikken Maastricht,  vrijdag - 20.30 uur • NPO 1

Meer over