Friends en Game of Thrones kosten evenveel per aflevering

10 augustus 2017 13:32 | tv-serie | Door Televizier

Een onderzoek van tijdschrift Time naar productiekosten van populaire tv-series leidt tot verrassende conclusies. Zo blijken Friends en Game of thrones even duur om te maken.

Aan 'n uurtje draken, legers en intriges op Westeros hangt een prijskaartje van 10 miljoen dollar. Maar een kleine 25 minuten lachen met Chandler, Joey, Ross en de andere Friends kostte evenveel. 

Loon naar werk

Friends, van 1994 tot 2004 op de buis, was qua sets en productiekosten heus niet zo prijzig. Volgens Time werd het gros van het budget opgeslurpt door de cast. In de laatste seizoenen van de mateloos populaire NBC-comedy kregen de zeven hoofdrolspelers elk één miljoen dollar per aflevering. De lonen van de Game of thrones cast zijn veel lager, wellicht omdat het aantal sterfgevallen beduidend hoger is.

ER

De 90s ziekenhuisserie ER bleek nóg duurder om te maken. Per aflevering moest er 13 miljoen dollar uitgetrokken worden, ook om tegemoet te komen aan de groeiende looneisen van sterren als George Clooney, Anthony Edwards en Julianna Margulies.

Netflix spant de kroon

Maar Netflix is waar het echte geld zit. Uit onderzoekt blijkt dat ze de duurste tv-programma's produceren uit de geschiedenis van het medium. Zo kostte de inmiddels geschrapte serie The Get Down 120 miljoen dollar. Maar The crown spant de kroon met een budget van 130 miljoen.

 

Meer over