Friends is vandaag precies 20 jaar oud

22 september 2014 14:29 | tv-serie | Door Televizier

© Warner Bros

Twintig jaar geleden werd de eerste aflevering van Friends uitgezonden in Amerika. Toen kon niemand nog bevroeden dat de serie een wereldwijd fenomeen zou worden.

Op 22 september 1994 zond NBC de eerste aflevering uit van een nieuwe comedyserie over zes vrienden in New York. In tien jaar tijd groeide Friends uit tot de populairste en best bekeken comedyserie aller tijden. Alle vrouwen wilden een Rachel-kapsel, en mannen imiteerden en masse Joey met zijn übercoole 'How you doin'?

Bruce Springsteen

De zes acteurs die de Friends speelden waren tot de serie volledig onbekend. Alleen Courteney Cox kenden we nog uit de videoclip Dancing in the Dark van Bruce Springsteen waarin The Boss haar het podium optrok om mee te dansen. Jennifer Aniston, Lisa Kudrow, Matt LeBlanc, David Schwimmer en Matthew Perry waren voor Friends totale nobody's.

Central Perk

De ’Friends’ spendeerden hun tijd voornamelijk in coffeeshop Central Perk alwaar ze op de bank hun successen en mislukkingen bespraken. Maar Friends ging voornamelijk over de liefde. Een fan rekende eens uit dat de personages er in tien jaar tijd een behoorlijk actief seksleven op na hielden. Natuurlijk spande womanzer Joey de kroon met 51,55 vriendinnetjes (die halve staat voor een mogelijke partner), Phoebe was een goede tweede met 32,5 bedgenoten, Rachel 15,5, Monica 14,5, Ross 14 en Chandler was een keurige jongen met 10,5 dames.

Bruce Willis en Brad Pitt

Iedere zichzelf respecterende Hollywood-acteur speelde een gastrol in Friends. Brad Pitt bijvoorbeeld, toen nog getrouwd met Jennifer Aniston. Maar ook Charlie Sheen, Billy Crystal, Julia Roberts, Robin Williams, Danny De Vito, Reese Witherspoon en Tom Selleck, die het veel oudere vriendje was van Monica. Ook Bruce Willis speelde twee afleveringen mee. Naar verluidt gratis omdat hij een weddenschap had verloren met Matthew Perry.

1 miljoen per aflevering

De acteurs van Friends waren de eerste in een televisieserie die 1 miljoen dollar per aflevering verdienden. Dat gold voor het nedende en tiende seizoen. De zes begonnen in 1994 met 22,500 per aflevering. Ook al geen slecht salaris. Vooral de beloning van het zesde naar het zevende seizoen was een sprong vooruit: van 125.000 naar 750.000 dollar per aflevering. 

Bekijk hieronder een paar van de grappigste Friends-momenten.

Meer over