Game of Thrones seizoen 4 - Interview met Littlefinger (Aidan Gillen)

4 april 2014 07:08 | tv-serie | Door Televizier

Aidan Gillen speelt Petyr Baelish, beter bekend als Littlefinger, de Master of Coin. Wat gebeurt er met hem in seizoen 4?

Hoe staat Littlefinger er voor aan het begin van seizoen 4 en hoe gaat het verder?

“Hij is niet waar hij zou moeten zijn. Hij zeilde in zijn schip aan het einde van seizoen 3 richting the Eyrie, maar dat was niet helemaal waar. Eigenlijk zeilde hij langs een paar rotsen, liet hij zijn anker vallen en wachtte tot nieuwe gebeurtenissen zich zouden ontvouwen, wat natuurlijk gaat gebeuren. Littlefinger is in seizoen vier dus niet zo ver als we dachten. We gaan Littlefinger komend seizoen meer zien als een soort surrogaat vader van Robin Arryn. Robin is natuurlijk vaderloos en heeft een beetje richting en structuur nodig in haar leven."

Waar is Littlefinger naar op weg, wat drijft hem?

"Ik kan je niet vertellen wat het einde is, dat weet ik gewoon niet en dat is eigenlijk maar goed ook. Soms moet je gewoon iets spelen waar je geen weet van hebt, de boeken zijn natuurlijk ook nog niet af. Wat Littlefinger steeds drijft is afwijzing en vernedering, maar langzamerhand gaat hij naar een positie waar niemand hem pijn kan doen. Ik denk dat we dan ook een iets zachtere kant van ‘m gaan zien dit seizoen."

Doordat er zo’n enorme cast meewerkt, is de tijd dat je in beeld bent helemaal niet zo lang, vind je dat frustrerend?

"Nee, helemaal niet! Je moet voor ogen houden dat je met één scène de perceptie van het personage voor het publiek en jezelf kunt veranderen. Het is beter om in een paar scènes te zitten van een goede aflevering of een paar afleveringen van een goed seizoen, dan overal te zien zijn in een slechte serie."

Toen je begon met Game of Thrones, had je toen bedacht dat het zo groot zou worden?

"Ik had niet kunnen voorspellen dat wat eigenlijk een fantasy-show is, zo’n grote hit zou worden nee. En het is meer dan een hit, het is een fenomeen, iedereen heeft het erover! Van The Simpsons tot Mad Magazine en Saturday Night Live. Ik denk dat dat komt omdat alles zo echt was in het eerste seizoen, met weinig magie, dat verbaast mensen. We zagen geen draken tot aflevering 10 en toen we ze zagen, geloofden we ze omdat we de mensen geloven."

Denk je dat Littlefinger vreest voor z’n leven?

"Iedereen kan dood gaan in Game of Thrones, op elk moment."

Geeft Littlefinger om andere mensen?

"Ja, ik denk wel dat hij om mensen geeft, maar hij is ongrijpbaar en moeilijk te lezen. Ik wil ook dit seizoen weer proberen om niet te duidelijk te laten zien dat hij om mensen geeft. Ik wil daar overna blijven denken en nieuwe manieren vinden waarop ik me kan gedragen."

Hoe is het om deel uit te maken van de grootste tv show van de hele wereld?

"Dat is goed. Ik heb daar geen problemen mee natuurlijk! Ik heb al in meer tv series gespeeld, maar dit is echt de grootste. Ik ben er niet op uit, maar dat ik dit kan doen betekent ook dat ik dingen kan maken die compleet anders zijn. Zoals een low budgetfilm in een pub in Brixton zonder catering en salaris. Ik wil niet per se beroemd zijn. Ik wil vooral in iets zitten dat goed is en als dat dan toevallig een mega tv hit is, dat is dan maar zo."

Meer over