Hadewych Minis over Zwarte Tulp en Wie is de Mol?

1 februari 2017 13:32 | tv-serie | Door Televizier

© Govert de Roos / RTL

Hadewych Minis (40) vult dit seizoen de cast aan van de RTL 4-dramaserie Zwarte tulp. Een grote groep tv-kijkers leerde de actrice en zangeres in 2012 kennen door haar deelname aan Wie is de Mol?. Aan dat programma heeft ze veel te danken. 

Door: Vanessa Vunderink

Je was voor seizoen 1 van Zwarte tulp al gevraagd voor de rol van Kat, maar moest die afslaan vanwege andere werkzaamheden. Spijt?

“Nee hoor. Carolien Karthaus is een goede vriendin van mij, dus ik gunde haar die rol van harte. Maar ik vond het wel jammer dat ik nee moest zeggen omdat de rol me geweldig leek; zo’n ordinaire vrouw met veel make-up en nepnagels. Het is altijd leuk om jezelf te moeten transformeren voor een rol.”

In dit tweede seizoen speel je Jolanda, de echtgenote van Samuel (Nasrdin Dchar). Wat voor vrouw is zij?

“Een lieve, tikkeltje spirituele vrouw die het goed wil doen. Ze gunt het Samuel om een band met zijn dochter Lisanne op te bouwen. Maar onder die onschuld schuilt een donkere laag. Vooral dat laatste maakt haar interessant om te spelen. Naarmate het seizoen vordert komt die kant steeds meer naar boven.”

In hoeverre verschilt serie 2 van 1, vind je zelf?

“Ik vind deze tweede serie nog spannender. De nadruk ligt nu meer op de nachtmerries van Lisanne, waardoor de afleveringen veel enger en onheilspellender zijn. Dit seizoen gaat meer onder je huid zitten, vind ik.”

Je bent een succesvolle actrice, met onder meer twee Gouden Kalveren op zak. Toch zien we je zelden in een tv-serie. Vind je dat jammer?

“Nee. Ik heb toevallig net een rol in een tv-serie afgezegd, omdat ik de komende tijd weer wat meer tijd met mijn familie wil doorbrengen. Dus kennelijk zie ik het niet als een groot gemis. Wel ben ik nu bezig met de opnames van seizoen 2 van Hollands hoop, dat dit najaar op tv is te zien.”

Waar kijk je zelf graag naar?

“Ik kijk weinig tv. De enige programma’s die ik altijd volg, zijn Expeditie Robinson en Wie is de Mol? Aan die eerste zou ik zelf niet meedoen. Ik snap niet zo goed waarom mensen willen afzien op een onbewoond eiland. Daarom intrigeert het me zo. Wie is de Mol? is voor mij natuurlijk een feest der herkenning, omdat ik er zelf aan heb meegedaan. Wat die beide programma’s extra leuk maken om naar te kijken, is dat er vaak mensen meedoen die ik ken. Verder probeer ik van elke Nederlandse serie minimaal een aflevering te zien, puur om op de hoogte te blijven van wat mijn collega’s doen. Op dit moment ben ik erg enthousiast over Klem.”

Je deed niet alleen mee aan WIDM, maar won ook de pot van ruim 12.000 euro. Wat heb je met dat geld gedaan?

“Ik heb er mijn debuutalbum mee gemaakt. Dat had ik anders nooit kunnen doen, denk ik. Dus ik ben WIDM ontzettend dankbaar.”

Heeft het programma je nog meer opgeleverd?

“Jazeker! WIDM heeft heel veel voor mij betekend. Toen ik in 2012 meedeed, was ik net bij Toneelgroep Amsterdam weggegaan omdat ik een solomuziekcarrière wilde beginnen. Dat was natuurlijk super eng; een sprong in het diepe. Toen ik in 2014 mijn debuutalbum uitbracht, hebben veel mensen dat gedownload. Mijn eerste single stond zelfs op nummer 1 in de iTunes-lijst. Dat was nooit gebeurd als ik niet aan WIDM had meegedaan. Die bekendheid heeft mij een enorme steun in de rug gegeven.”

Met welk gevoel kijk je nu naar WIDM?

“Met ongelooflijk veel jaloezie. Ik vind het zo erg dat ik nooit meer kan meedoen, want het was een van de gaafste belevenissen uit mijn leven. Ik vind het heel leuk om te zien hoe anderen het spel spelen en wat het met hen doet. Maar ik ben niet zo’n Molloot die meedoet aan pouletjes en onwijs gaat zoeken naar hints. Wie mijn hoofverdachte nu is? Imanuelle Grives.”

Tot slot: heb je nog een hoe-ontmasker-ik-de-Mol-tip voor onze lezers?

“Zelf let ik vooral op lichaamstaal, omdat je daaruit het beste kunt opmaken of iemand zich anders voordoet.” 

Zwarte tulp, iedere woensdag 21.30 uur, RTL 4

Meer over