Het derde seizoen van Grantchester

12 juni 2017 16:00 | tv-serie | Door Televizier

Het derde seizoen van de misdaadserie Grantchester is begonnen. Scenariste Daisy Coulam over de laatste ontwikke­lingen in de levens van dominee Sidney Chambers en rechercheur Geordie Keating.

Door: Patrick Bremmers

Wat is Grantchester ook alweer?

Daisy Coulam: “Op het eerste gezicht is het een misdaadserie waarin elke week een nieuw misdrijf wordt opgelost. Maar uiteindelijk gaat de serie vooral over dominee Sidney Chambers en politieman Geordie Keating (James Norton en Robson Green). Twee heel verschillende mannen met een totaal andere achtergrond en levensvisie. Grantchester gaat over hun vriendschap, over liefde en over religie. En dat allemaal tegen de achtergrond van Cambridge en het nabijgelegen dorpje Grantchester in de jaren 50. Een tijd van taboes en strenge regelgeving. Voor het plegen van een moord kon je nog gewoon de doodstraf krijgen.”

Waar zijn we gebleven?

Coulam: “In dit derde seizoen zijn Sidney en zijn grote jeugdliefde Amanda Hopkins (Morven Christie) closer dan ooit. Amanda is van haar man af en heeft zolang een huisje in het dorp betrokken. Samen met Sidney zorgt ze voor haar baby’tje Grace. Voor de buiten­wereld leidt het stel een ongedwongen bestaan. Maar dat is pure struisvogelpolitiek. Sidney en Amanda willen de waarheid niet onder ogen zien. Want: ook al zou Amanda het voor elkaar krijgen om te scheiden van Guy, een dominee zou nooit mogen trouwen met een gescheiden vrouw. In het ergste geval zal Sidney zijn geloof de rug toe moeten keren.”

Wat kunnen we verwachten?

De plicht of het meisje, dat is het overkoepelende thema van dit derde seizoen. Coulam: “Wat is sterker? Sidneys plichtsbesef jegens de kerk? Of zijn liefde voor Amanda? Sidney piekert zich suf. Trouwens: als God liefde is, hoe kan zijn liefde voor Amanda dan ooit verkeerd zijn? Ook Geordie Keating ziet zich voor een onmogelijk dilemma geplaatst. Zonder dat hij het kan helpen, wordt hij verliefd op politiesecre­taresse Margaret Ward (Seline Hizli). Terwijl thuis zijn lieve echtgenote Cathy (Kacey Ainsworth) wacht en hij wordt overstelpt met luiers, slabbetjes en rondrennende kinderen. Maar Geordie houdt wel van Cathy en ziet ook in dat hij een plicht heeft tegenover zijn gezin.”

Oude en nieuwe gezichten

De strenge huishoudster Mrs Maguire, de heimelijke homoseksuele kapelaan Leonard en natuurlijk de hond Dickens: ze zijn dit seizoen weer allemaal van de partij. Maar ook nieuwe personages maken hun opwachting. Zo komt Peter Davison de gelederen versterken als advocaat Geoff Towler. Amanda hoopt dat Towler kan zorgen voor een vlekkeloze scheiding. Dat blijkt anno 1955 echter niet zo eenvoudig. Nieuw bloed is er ook in de vorm van de kersverse aarts­bisschop Gabriel Atubo (Gary Beadle). Coulam: “Gabriel is Nigeriaans van komaf. Gezien zijn donkere huidskleur in een overwegend blanke gemeenschap moet hij nog meer op zijn tellen passen. Ondanks de zware eisen die hij stelt komt hij er uiteindelijk achter dat hij zelf ook maar gewoon een mens is van
vlees en bloed.”

James Norton

Maar liefst 150 namen telde het oorspronke­lijke wensenlijstje van de producers voor de rol van Sidney Chambers. Maar toen James Norton binnenkwam, was de keuze snel gemaakt. Coulam: “Al bij de auditie was duidelijk dat er heel wat meer achter zijn blik schuilging dan je zou denken. In de verkeerde handen zou Sidney best een saai personage kunnen zijn. Omdat hij vrij stil en bedachtzaam is. James geeft hem echter een bepaalde melancholie en diepgang. Dat de rol hem sowieso op het lijf is geschreven bleek toen Norton bekende dat hij theologie had gestudeerd. Aan nota bene de universiteit van Cambridge!”

De Ronde Kerk

Schilderachtig Grantchester en Cambridge komen ook dit seizoen weer helemaal tot leven. Bij hoge uitzondering draaiden de camera’s in de Heilig Grafkerk (1130): een beeldschone anglicaanse kerk midden in het centrum van Cambridge, ook wel de Ronde Kerk geheten. En niet alleen in Cambridge en Grantchester werd gedraaid. Ook Londen komt aan bod. Coulam: “Voor de opnamen van een groot politiebal in de Corn Exchange in Cambridge werden de camera’s naar een heel sfeervol retrodanstheater in het zuiden van Londen verplaatst, de 140 jaar oude Peckham Liberal Club. Compleet met muziekbands en honderd figuranten. Dat we de binnenkant van het gebouw filmden in Londen en de buitenkant in Cambridge, zullen de bewoners ons vast vergeven.”

Waarom zeker kijken?

Coulam: “Alle personages wachten weer meer dan voldoende dramatische ontwikkelingen. Wie is bijvoorbeeld de geheimzinnige persoon uit Mrs Maguires verleden? Hoe vergaat het Leonard sinds zijn geheime liefde voor een ander koos? Trouwens, had ik al verteld dat er ook weer een aantal geweldig mysterieuze moorden wordt gepleegd?”

Grantchester • zaterdag KRO-NCRV  20.20, NPO 2

 

Meer over