Het laatste seizoen van Dokter Deen

1 maart 2018 15:19 | tv-serie | Door Televizier

© Victor Arnolds

Dokter Deen-fans kunnen nog tien afleveringen meeleven met de Vlielandse huisarts Maria Deen (Monique van de Ven) en haar gezin. Daarna stopt de serie. Zes vragen aan Monique van de Ven.

Waarom stopt Dokter Deen?
“Vier seizoenen van een dramaserie is voor Omroep MAX eigenlijk al heel lang. MAX is een kleine omroep met een beperkt budget en ze willen bij MAX ook weer nieuwe dingen ontwikkelen. Dat begrijp ik wel. Het is jammer, maar er komt wel weer iets anders wat ook leuk is.”

Het derde seizoen eindigde met de hartaanval van Maria Deen. Kun je al iets vertellen over seizoen vier?
“In de eerste aflevering wordt duidelijk dat Maria een zware operatie moet ondergaan waarvan de afloop onzeker is. Dan springen we naar vier jaar later. Maria’s zoon Robbert en zijn vriendin Pip hebben de huisartsenpraktijk overgenomen. Maria’s dochter Isa en haar man Freek wonen nu in het doktershuis en zorgen voor Moeder Deen. Het is onduidelijk of Maria nog leeft. Wendy studeert in Utrecht diergeneeskunde. En dan gebeurt er iets totaal onverwachts…”

Maria nam al jaren teveel hooi op haar vork. Denk jij zelf weleens aan rustiger aandoen?
“Toen ik in juli 65 werd, dacht ik: o ja, nou hoef ik niet meer. Dat is een tijdje een leuke gedachte geweest, maar ik geloof niet dat Monique dat gaat doen. Dokter Deen is net klaar en nu ga ik wel een beetje uitrusten en lekker lezen. Tegelijkertijd zijn er ook alweer allerlei plannen.”

Is een van die plannen misschien een Dokter Deen-speelfilm?
“Dat is zeker iets wat speelt. De acteurs willen dat allemaal heel graag, ook omdat we in die jaren zo’n hechte Deen-familie zijn geworden. Maar voor een film moet er eerst een heel goed verhaal komen, dus iedereen heeft de opdracht gekregen om daar eens goed over na te denken.”

Hoe hecht is die ‘Deen’-familie?
“Wat ik zo geweldig vind is dat we dit vier seizoenen mochten doen en dat je dan kunt zien hoe zo’n familie zich ontwikkelt. Maria’s jongste dochter Wendy was zestien toen we in 2012 begonnen en ze is nu een volwassen vrouw. Lisa Smit speelt Wendy en ik heb Lisa’s ontwikkeling als actrice kunnen volgen en tegelijk de ontwikkeling in haar rol. Die jonge acteurs zijn allemaal zo gegroeid en zo sterk en goed geworden. Iedereen heeft zich ook ongelofelijk fijn gevoeld bij deze serie.”

Betekent dat dat jullie contact houden?
“Ik heb vorige week nog voor de drie kinderen (acteurs Jelle de Jong, Lisa Smit en Markoesa Hamer, red.) gekookt. Samen eten en even bijpraten. Dat zullen we blijven doen. Ik zag op onze Deen-app een berichtje van Leopold Witte (in de serie Oscar, Maria’s geliefde, red.). Leopold gaat de Mont Ventoux beklimmen. Dan komen er meteen reacties van de anderen die mee willen. Dat is hartstikke leuk. Nee, we verliezen elkaar niet uit het oog.”

Dokter Deen,  donderdag - 20.30 • NPO 1

Meer over