Hollands Hoop: on-Hollands goed

27 september 2014 16:35 | tv-serie | Door Televizier

Laten we het maar meteen op tafel gooien. Het verhaal van Hollands Hoop lijkt als twee druppels water op dat van Breaking Bad.

In deze briljante Amerikaanse serie raakt een brave burger verwikkeld in de drugshandel. Tot zijn verbazing is hij een prima crimineel. In Hollands Hoop raakt brave burger Fokke Augustinus tot over zijn oren verwikkeld in de drugshandel en ook hij blijkt een crimineel talent te zijn. 

Hollands Hoop

Is Hollands Hoop dan een zwak aftreksel van Breaking Bad? Nee. Hollands Hoop is spannend, bizar en humoristisch. ‘’Het is een heel eigen wereld’’, zo omschrijft hoofdrolspeler Marcel Hensema de reeks. ‘’Mensen die dit zien, vergeten Breaking Bad meteen. De meeste Nederlandse series zijn vrij realistisch, dit is af en toe larger than life.’’ 

Marcel Hensema

Hensema is Fokke Augustinus, een forensisch psycholoog werkzaam in een gevangenis. Tijdens een burn-out krijgt hij te horen dat zijn vader is overleden. Daar is Fokke niet al te rouwig onder; hij had al jaren geen contact meer met de Groningse boer. Om de uitvaart te regelen, woont de psycholoog tijdelijk in zijn ouderlijk huis, een boerderij in Groningen, genaamd Hollands Hoop (tevens de naam van een wietsoort). Daar ontdekt hij dat zijn strenge vader een behoorlijk lucratieve wietplantage runde. 

Wietplantage

Fokke komt er al snel achter dat hij niet veel keus heeft: hij neemt tegen wil en dank de leiding van de wietplantage over. Marcel: ‘’Fokke is geen held, eerder een lieve, keurige, beetje grijze man. En hij komt in een harde wereld terecht waarin hij zich staande moet zien te houden.” Om de zaak nog gecompliceerder te maken, probeert Fokke zijn nieuwe carrière uit alle macht geheim te houden voor zijn vrouw Machteld. 

Kim van Kooten

Machteld, die zich alsmaar afvraagt waarom Fokke toch zo raar doet, wordt gespeeld door Kim van Kooten. Zij kon zich aardig uitleven in het personage. ‘’Machteld is moeder van drie kinderen, heeft geen baan en gaat vreemd met haar yogaleraar. Dat vond ik in eerste instantie moeilijk, omdat ik haar niet sympathiek vond. Ze neemt helemaal geen initiatief. ‘Mens beslis nou eens wat je wilt’, dacht ik de hele tijd. Uiteindelijk was dat hetgeen me ontroerde aan Machteld. Ze is ongelukkig en weet niet wat ze daaraan moet doen. Ze wordt verliefd op iedereen die een beetje aardig is tegen haar. Dat heeft iets hulpeloos en is een gevoel dat veel mensen kennen. En Machteld is naïef, dat maakt haar komisch.” Zo weet ze lange tijd niet van het bestaan van de wietplantage. 

Metershoge maïs

De opnamen vonden in vijf weken tijd plaats in Groningen, in het pittoreske dorp Overschild. Kim: ‘’Wij zaten in een soort Center Parcs-huisje, de boerderij was de filmlocatie. In de studio moet je die erbij denken, hier was ieder spinnenweb echt.”
Zo ook de indrukwekkende metershoge maïsvelden die een grote rol spelen in de serie. Marcel: ‘’De maïs werd speciaal voor de serie ingezaaid. De hele planning was op de natuur afgestemd, dus wij hebben het hele voorjaar gekeken hoe het ervoor stond met de maïs. Juist die lente bleef het heel lang droog. Als de gewassen echt niet wilde groeien zouden de opnamen verschoven moeten worden. Gelukkig ging het alsnog regenen en kwam alles goed.’’ 

Wietveld

Voor de serie werd ook een wietveld van 100 bij 100 meter gemaakt; dat had wat voeten in de aarde. Omdat wiet telen illegaal is, lichtte de filmcrew de politie in. Hensema: ‘’Iedere week wordt er wel een kwekerij opgerold, dat moesten we niet hebben.” 

Binge watching

De serie is af, maar is ons land ook klaar voor de gekte van Hollands Hoop? Marcel gokt van wel. ‘’Gigantisch veel mensen raken tegenwoordig verslingerd aan die mooie series op HBO en Netflix. Dit is ook zo’n verhaal waarin je wordt meegezogen. Het is zo slim geschreven dat je wel moet doorkijken.” 

Dit seizoen komen er een hoop nieuwe series op tv, Televizier zette er een aantal voor je op een rijtje.

Meer over