Interview: Mats en Emma vertellen over Brugklas van Avrotros

15 maart 2016 12:27 | tv-serie | Door Televizier

© Avrotros

Belle Zimmerman en Edwin Bakker spelen Emma en Mats in de Avrotros-jeugdserie Brugklas. Televizier.nl sprak de twee jonge acteurs.

In Brugklas wordt een vaste groep brugpiepers gevolgd tijdens het eerste jaar van de middelbare school. De serie is inmiddels bezig met seizoen 4 en trekt veel bekijks met zo’n 180.000 kijkers per dag. In de reeks, die bestaat uit 80 afleveringen, staat het leven centraal van Selma, Mats, Bo, Semme, Safa en Emma. Deze brugklassers krijgen onder andere te maken met onderwerpen als verliefdheid, eenzaamheid, uiterlijk, zoenen en pesten. Leuk feitje: Brugklas is ongekend populair op Instagram met zo’n 139.000 volgers.

Hoe is het om de hoofdrol te spelen in zo’n populaire serie?

Edwin: “Ik had niet per se mijn zinnen gezet op het spelen van Mats, omdat ik eigenlijk auditie deed voor een andere jeugdserie. Toen ze alle auditanten hadden gehad voor Mats, vonden ze mij uiteindelijk het meest geschikt. Het is leuk om hem te spelen en ik ontmoet telkens weer nieuwe mensen. De bekendheid die je krijgt door deze rol kan soms wel overweldigend zijn. Maar dat is niet zo raar bij zo’n populaire serie.”

Belle: “Niet alleen het acteren is leuk, maar ook de sfeer op de set. We zijn een hele grote vriendengroep geworden.”

Wat voor een types zijn Emma en Mats?

Belle: “Emma is een tuttig meisje. Ze houdt van make-up en kleding en is veel bezig met vriendjes. Het afgelopen seizoen is ze wel een beetje veranderd van een lief meisje tot een meer bitchie-type.”

Edwin: “Mats is een zelfverzekerde jongen die zich weinig zorgen maakt. Hij is begaan met de mensen om hem heen en laat zich niet snel beïnvloeden door anderen.”

Komen er situaties voor in de serie die jullie ook hebben meegemaakt?

Belle: “Ik herken zeker wel dingen. Bijvoorbeeld als iemand gepest wordt. Ik vind dat niet eerlijk en neem het net zoals Emma op voor de gepeste. Bij mij in de klas werd een gezette jongen getreiterd door mijn eigen vriendinnen. Dat vond ik erg vervelend en toen heb ik daar wat van gezegd.”

Edwin: “Ik ben blij dat we in de serie kunnen laten zien dat pesten echt niet kan en dat het niet getolereerd wordt. Onderwerpen als verliefdheid en op zoek zijn naar wie je nou eigenlijk bent staan ook centraal in de brugklas.”

Worden de verhalen waarheidsgetrouw weergegeven?

Belle: "Het wordt wel aangedikt, want het kan natuurlijk niet zo zijn dat er zoveel problemen zijn op één school. Maar deze situaties kunnen wel voorkomen in het echte dagelijkse leven. Ik vind dat het door de manier waarop er gefilmd wordt (de camera volgt de scholieren) ook echter lijkt.” 

Hebben bruggers steun aan de serie?

Belle: “Op Instagram reageren veel jongeren op onze berichten. Ook krijg ik veel reacties op mijn vlogs, waarin ik als Emma dingen bespreek. Dan vragen jongeren bijvoorbeeld om advies als ze gepest worden. Ik vind het best moeilijk om daar tips over te geven.”

Hoe gaan jullie om met de bekendheid?

Edwin: “Ik vind het geen probleem dat mensen mij dagelijks herkennen. Ik ga gewoon op de foto en ik geef handtekeningen. Ik beschouw het als onderdeel van mijn werk.”

Belle: “Ik vind het erg leuk als fans mij aanspreken. In de grote stad word ik niet veel herkend, maar in het dorp waar ik woon wel. Helemaal niet erg, want als je besluit om auditie te doen moet je er van tevoren al rekening mee houden dat zoiets kan gebeuren.”

Hebben jullie nog de ambitie om verder te gaan met acteren?

Edwin: "Ik had voordat ik Mats ging spelen geen enkele ervaring met acteren. Ik moet zeggen dat ik het een interessant beroep vind en ik denk dat ik er nog in kan groeien. Dus wie weet.”

Belle: “Ik zit nu nog in 4 VWO en in het weekend volg ik een musicalopleiding. Ik heb het erg druk, maar wel leuk druk. Na m’n eindexamen lijkt een rol in een serie of een film me leuk.”

Brugklas is elke werkdag te zien om 19.25 uur bij Avrotros op NPO 3.

Meer over