Interview met Fedja en Karina over Nieuwe Buren 2

Na de dramatische en bloederige gebeurtenissen van seizoen 1 maken Karina Smulders en Fedja van Huêt hun entree als nieuwe bewoners van de Almeerse Zonnewijk in Nieuwe Buren 2. Televizier sprak met de acteurs.

Na het spectaculaire slot in Vakantiepark Kemperhanen, dat Rebecca (Katja Schuurman) als enige niet overleefde, gaat Nieuwe Buren verder. In het tweede seizoen ziet alles er in Zonnewijk ogenschijnlijk nog hetzelfde uit, maar de levens van de bewoners zijn behoorlijk overhoopgehaald.

Bracha en Daan

De door haar vader neergeschoten Eva (Bracha van Doesburgh) ontwaakt uit een coma en keert met geheugenverlies terug naar huis. Echtgenoot Peter (Daan Schuurmans) is vanwege zijn waanideeën voor onbepaalde tijd opgenomen in een tbs-kliniek. Rebecca’s man Steef (Thijs Römer) zit in de gevangenis, maar is niet van plan om zijn straf rustig uit te zitten. De nietsvermoedende Eva ontmoet ondertussen haar nieuwe buren Steffi (Karina Smulders) en Lex (Fedja van Huêt), en hun kinderen. Als Eva ontdekt dat haar nieuwe buren een geheim met zich meedragen, maakt ze daar gebruik van en smeedt ze een plan om haar langgekoesterde kinderwens alsnog in vervulling te laten gaan.

Fedja en Karina, waarom hebben jullie aan deze serie meegedaan?

Karina: “In de eerste plaats vanwege het goede verhaal. Het gebeurt zelden dat ik tijdens het lezen van een script bij elke bladzijde denk: oh, wat spannend!”
Fedja: “Verder vonden we het eerste seizoen heel sterk, leek het ons leuk om weer eens samen te spelen en wilden we graag met Bracha en Daan werken. Ik ken Daan al 25 jaar.”

Jullie spelen een Rotterdams stel. Hoe was dat om te spelen?

Karina: “Iemand die ver van je afstaat, is altijd leuk om te spelen. Lex en Steffi lijken op het eerste gezicht misschien niet heel sympathiek en gezellig, want ze zijn behoorlijk rauw en soms niet helemaal aangepast. Maar ze deugen wel en ze bedoelen het goed, dat vind ik leuk aan ze.”
Fedja: “We zijn ook echt van Lex en Steffi gaan houden. Het feit dat ze niet uit vrije wil in die villawijk zitten, is natuurlijk ook interessant om te spelen. Ze zijn noodgedwongen in een andere wereld geplaatst dan waar ze vandaan komen en hebben het daar totaal niet naar hun zin. Door Lex zijn ze in die situatie gekomen. Lex is een goeierd, maar je moet geen ruzie met hem maken.”

Nog een Cursus Plat Rotterdams gevolgd?

Fedja: “Haha, dat niet. Maar ik heb het wel moeten leren, via de man van Karina’s beste vriendin – een Rotterdammer. Hij had op een voicerecorder zinnen uit het script ingesproken, die ik vervolgens nadeed. Ik vind het ontzettend leuk om een accent of dialect te leren; heb dat ook moeten doen voor Wilde Mossels, Penoza en Nachtrit.”
Karina: “Mijn familie komt uit Rotterdam, dus het ligt wel in mijn gehoor. En net als Fedja heb ik mijn tante wat zinnen laten inspreken op een voicerecorder, zodat ik het kon nadoen. Het leuke is dat je door een accent veel cadeau krijgt. Door al anders te praten, voel je meteen dat personage. Het werkt een beetje als een pruik of een kostuum.”
Fedja: “Voor de rasechte Rotterdammer klinkt het vast heel amateuristisch. Daarom heb ik Lex een beetje als import-Rotterdammer neergezet.”
Karina: “Ik hoop dat ze de serie zo leuk vinden, dat ze ons dat wel vergeven.”

Jullie hebben in het verleden vaker samen gespeeld (o.a. in Divorce, en ze zaten jarenlang bij Toneelgroep Amsterdam, red.). Oefenen jullie dan ook de teksten samen?
Karina: “Ja, we overhoren elkaar wel. Normaal gesproken hebben we daar een enorme hekel aan, maar nu moesten we wel.”

Tot slot: zijn jullie blij met jullie eigen buren?
Fedja: “Haha, ja hoor. We wonen sinds een paar jaar in Utrecht, in een heel leuke straat met heel fijne mensen.” 

Vrijdag is Nieuwe buren 2 op Videoland te zien. In 2017 wordt de serie ook op RTL 4 uitgezonden.

Meer over:

Reageren