Interview met Joep Vermolen over de leuke serie TOON

Een van de grootste verrassingen van dit tv-seizoen is de comedyserie TOON, over de sociaal onhandige Toon, die tegen wil en dank beroemd wordt. TOON zit vol droge humor en onbekende maar talentvolle acteurs. Televizier.nl sprak met hoofdrolspeler Joep Vermolen.

De serie,  die exclusief voor KPN Presenteert gemaakt is, begint met een jarige Toon die zich doodongelukkig voelt op een door zijn zus georganiseerde surpriseparty met veel te hippe mensen. Ten einde raad zingt Toon een liedje waarin hij de gasten aanspoort om toch vooral naar huis te gaan. Dat nummer komt op YouTube terecht en de volgende dag is de verlegen maker van reclamejingles een beroemdheid. Dat leidt tot nogal wat ongemakkelijke maar zeer grappige situaties.

Ster van TOON is Joep Vermolen, die zijn debuut maakt in de serie.

Hoe is TOON onstaan?

„Ik heb een jaar of vijf regisseur Beer ten Kate leren kennen en hij was bezig met een serie over het soort comedy dat je in Nederland niet zo vaak ziet, maar waar ik een enorme fan van ben. Ik ben componist en vroeg of ik de muziek mocht schrijven waarop hij vroeg of ik niet een rolletje wilde spelen. Dat project is uiteindelijk niet van de grond gekomen, en toen hebben we samen met Dirk van Pelt een serie bedacht die helemaal gebaseerd was op dat kleine rolletje van Toon.”

Wat voor soort comedy bedoel je?

„Series als The Office en Curb your enthusiasm. Dat ongemakkelijke en menselijke waarin het niet gaat om de grote moppen maar juist het pijnlijke.”

In het echt ben je componist, en zo begint Toon in de serie ook

„In onze allereerste brainstorm zijn we ook uit gegaan van mijn leven. Wat is het ergste wat een verlegen componist kan overkomen? Beroemd worden!”

Het is je acteerdebuut. Hoe ging het?

„Zeker in het begin was het heel spannend. Toen we de serie ontwikkelden ging ik er nog vanuit dat het alleen voor YouTube was, maar toen werden we opgepakt door KPN en werd het ineens heel groot. Daar schrok ik wel even van, toen heb ik getwijfeld of ik dat wel wilde. Ik weet eigenlijk nog steeds niet waarom KPN voor een relatief onervaren mensen heeft gekozen, terwijl ze ook voor professionals hadden kunnen gaan. Ik kende het acteer-jargon niet eens. Toen er op de eerste draaidag werd geroepen dat we een doorloop gingen doen, had ik geen idee wat ik moest doen.”

Hoe zijn de reacties op de serie geweest?

„Verbazingwekkend goed tot nu toe. Mensen zeggen dat ze de serie in één keer hebben uitgekeken en dat vind ik heel tof.”

Komt er een vervolg?

„Dat weet ik nog niet, maar we gaan sowieso met z’n drieën verder. Misschien wordt het volgende project een film, maar het liefst zou ik nog een paar series TOON maken. Het was veel te leuk om  het niet nog een keer te doen. ”

Dus je hebt ineens een hele nieuwe carrière?

„Van de een op de andere dag ben ik acteur en dat is verfrissend. Als ik muziek maak ,draag ik een opleiding van tien jaar met me mee en moet alles perfect zijn, nu doe ik iets waar ik niet zo veel van snap en dat is best lekker.”

TOON is alleen te zien voor abonnees van KPN 

Meer over:

Reageren