Interview met Oda Spelbos over Flikken Maastricht

14 december 2016 14:32 | tv-serie | Door Televizier

© William Rutten

Flikken Maastricht begint weer! En na tien jaar heeft Oda Spelbos (52) het gelukkig nog steeds nog steeds prima naar haar zin met haar rol in de populaire politieserie.

Wat is voor jou, na tien seizoenen, nog de aantrekkingskracht van Flikken Maastricht?

“De rol van Marion Dreesen blijft erg fijn om te spelen. Niet alleen omdat ik het een leuk personage vind, maar ook omdat ik elke aflevering met andere (gast)acteurs mag werken. Dat is heel verfrissend. Bovendien kom ik op plekken waar ik anders nooit zou komen. Mijn zus zegt altijd: ‘Jij maakt dingen mee die ik op kantoor niet meemaak.’ Verder is het altijd weer gezellig en vertrouwd om elkaar op de set terug te zien en is het een prettige afwisseling van mijn theaterwerk.”

Welke eigenschappen herken je wel en welke juist niet in haar?

“Ik heb Marion grotendeels zelf gecreëerd, dus bijna alle eigenschappen komen uit mij. Natuurlijk stond op papier al vast dat zij een vriendelijke en verbindende agente moest zijn, maar ík heb haar verder ontwikkeld. Ik vind vooral haar gevoel voor humor leuk. Ik denk dat ik net als Marion vrij sociaal ben, al vind ik haar soms iets té vriendelijk. Zelf kan ik best bot zijn op z’n tijd.”

Hoe bevalt Maastricht?

Lacht: “Heel goed, we worden elke keer weer buitengewoon vriendelijk ontvangen. Ik woon zelf in Amsterdam en weet uit eigen ervaring hoe vervelend het kan zijn als je vanwege filmopnames een straat niet in kunt. Ze stonden zelfs een keer letterlijk voor m’n deur, dat vond ik behoorlijk irritant. Maar in Maastricht heb ik nooit iemand horen klagen, misschien omdat ze het niet dagelijks meemaken.”

Hoe voelt het om met een echt pistool te schieten?

“Dat blijft bijzonder. Toen we met FM begonnen, kregen we allemaal een schiettraining. Ik vond dat veel leuker dan ik van tevoren had gedacht. Maar ik realiseerde me ook: als ik kortsluiting krijg, kan ik hier iemand mee doodschieten. We hebben daarna nog een paar keer zo’n training gehad; hebben zelfs een keer met een heupmitrailleur geschoten. Geweldig! Overigens worden de wapens op de set altijd streng gecontroleerd. Elke keer als we een pistool krijgen, moet een agent ons laten zien dat er geen kogels in zitten.”

Ben je zelf wel eens in aanraking met de politie geweest?

“Bijna tien jaar geleden ben ik bij een gewapende overval van mijn telefoon beroofd. Ik zat met iemand in een café, toen twee mannen met een pistool binnen-kwamen. Ze waren uit op geld en spullen. Gelukkig raakte niemand gewond. Via het IMEI-nummer van mijn telefoon zijn de daders gepakt. Een heftige ervaring, maar ik ben ontzettend aardig door de agenten opgevangen. Ze belden me later zelfs op met de vraag of ik slachtofferhulp wilde.”

Ben je door Flikken Maastricht anders naar de politie gaan kijken?

“Ja, ik heb veel meer sympathie voor agenten en rechercheurs gekregen. Omdat we regelmatig bij het bureau van Maastricht draaien, heb ik er inmiddels een aantal leren kennen. Ontzettend vriendelijke mensen die zeer consciëntieus met hun job omgaan. Ze doen behoorlijk complex en gevaarlijk werk om de maatschappij een stukje veiliger te maken. Maar of ik zelf agente zou willen of kunnen zijn? Nee, daarvoor vind ik het spelen veel te leuk.”

Wat vind je van seizoen 11?

“Ik vind het een ijzersterk seizoen geworden, met veel verschillende verhaallijnen door elkaar heen. Soms is het moeilijk om die allemaal tot z’n recht te laten komen, maar dit keer is dat goed gelukt.”

 

Na de bloedstollende cliffhanger van de vorige reeks is de grote vraag of Eva (Angela Schijf) uit handen weet te komen van officier van justitie Jens Bols (Martijn Nieuwerf). Ondertussen staat de voortvluchtige Wolfs (Victor Reinier), nadat hij zijn dochter Fleur uit de gevangenis heeft gehaald, op het punt naar Brazilië te vertrekken om haar in veiligheid te brengen. Wat doet hij als hij hoort dat Eva in gevaar is? Verder krijgt het team te maken met een aantal oude bekende criminelen, doet er een obscure familie haar intrede en moet Romeo (Sergio Romero IJssel) een teruggekeerde Syriëganger monitoren, waardoor zijn partner Marion (Oda Spelbos) er steeds vaker alleen voor komt te staan.

Flikken Maastricht wordt weer uitgezonden vanaf vrijdag 16 december 20.30 • NPO 1

Bekijk de spannende trailer van het 11de seizoen:Meer over