Interview met 'Yara Greyjoy' uit Game of Thrones

13 juli 2017 16:12 | tv-serie | Door Televizier

© HBO

Game of Thrones was de doorbraak voor de Britse comédienne Gemma Whelan (1981), alias Yara Greyjoy. De temperamentvolle strijdster is nu een van de dragende karakters. Wij spraken Whelan in Londen. Niet over seizoen zeven trouwens, die informatie is top secret. “Ik was gewoon op het juiste moment op de juiste plek.”

Tekst: Monique Brandt

Viel je niet van je stoel toen je gevraagd werd auditie te doen voor een serieuze rol in een HBO-serie?

“Ik kon het bijna niet geloven. Ik deed auditie voor een comedyserie via een castingbureau. Ze zeiden, we hebben iets anders voor je, we bellen nog. Jaja dacht ik. En toen kwamen ze hiermee! Ik heb razendsnel alle afleveringen van serie 1 gekeken en ik wist: ik kan het, alleen heb ik niet genoeg ervaring. En toen kreeg ik de rol toch! Ik was denk ik gewoon op het juiste moment op de juiste plek. Dat ik er nog steeds in zit voelt echt als een voorrecht.”

Weet je nog hoe je allereerste dag was op die giga-set?

“We filmden een feestmaal. Alleen, ik ben vegetariër, en dat fenomeen bestaat gewoon niet in het Game of Thrones-universum. Dus dat was mijn eerste dag: ik at een paar kilo kip.”

Yara is inmiddels een van de dragende karakters in de serie. Is dat de beloning voor haar populariteit?

“Nee, al voordat ik auditie deed was duidelijk dat deze rol belangrijker zou worden. Volgens mij laat populariteit van bepaalde personages de schrijvers trouwens volkomen koud. Als ze zin hebben om je personage te lozen, doen ze dat. Die voorbeelden hebben we inmiddels genoeg gezien. Als we nieuwe scripts krijgen blader ik er eerst heel snel doorheen om te zien of ik de naam Yara tegenkom in combinatie met het woord dood. Als dat niet zo is zucht ik van opluchting, en dan pas begin ik echt te lezen.”

Yara brengt heel wat tijd door op haar boot. Heb jij zelf zeebenen?

“Niet echt nee. Het is grappig, mensen denken maar dat wij alleen maar op de mooiste plekken ter wereld aan het draaien zijn, maar Yara’s boot ligt in een bassin in Belfast op een onromantisch parkeerterrein met een reusachtig green screen eromheen. Het dek wordt natgehouden, dus het wordt soms spekglad. Op mijn eerste dag stapte ik de boot op als stoere vrouw die voor niemand bang is. En bam!  Ik ging meteen onderuit. Je bent sowieso altijd nat. Aan het eind van een opnamedag heb ik het soms zo koud dat ik niet meer kan praten.”

Game of Thrones wordt geroemd om de sterke vrouwenrollen als die van Yara. Wat vind jij daarvan?

“Ik vind het complete onzin. Mensen die roepen, oh wat zitten er toch veel sterke vrouwen in die show, die bazelen. Alsof het uitzonderlijk is! Vrouwen zijn niet zwak. Eigenlijk is het erg dat die vraag gesteld wordt. Hoor jij iemand ooit zeggen: wat zou het leuk zijn als er sterke mannen in die serie zouden spelen?”

Het einde nadert, na seizoen acht is de serie klaar. Wordt dat een zwaar afscheid?

“Aan alle goede dingen komt een einde. Tuurlijk, het is droevig maar het zou erger zijn als Game of Thrones maar door zou gaan en de kwaliteit steeds minder wordt. De schrijvers wisten precies waar ze heen wilden en wanneer ze wilden stoppen. Het is tijd. Het is goed om te stoppen op een moment dat mensen nog smachten naar meer.“

Het zevende seizoen van Game of Thrones is vanaf 17 juli te zien via het Movies & Series XL-pakket van Ziggo.

Waar is Yara in Game of Thrones?

In de laatste aflevering van het 6de seizoen was Yara met haar broer Theon en Daenerys Targaryen op weg naar Westeros om Cersei van de IJzeren troon te stoten. Toch is Yara in de trailer van het 7de seizoen niet meer bij Daenerys in de buurt. De kans bestaat dat de drakenkoningin haar weg heeft gestuurd om wraak te nemen op haar slechte oom Euron.

Meer over