Isa Hoes over Celblok H

Celblok H is terug met een keihard seizoen. Hoofdrolspeelster Isa Hoes geniet van haar personage Suzanne Kramer. In de nieuwe reeks moet zij wederom vechten om te overleven in de bak.

Wat staat de vrouwen dit seizoen te wachten?

“Er komen een paar nieuwe gevangenen bij die de sfeer en de balans binnen de groep veranderen. Suus heeft daardoor niet veel tijd om te wennen aan haar nieuwe positie als de grote baas. Ze wordt gedwongen zich keihard op te stellen, zeker als die nieuwkomers haar autoriteit aanvechten. Ook zien we hoe Eva van de Wijdevens personage Freddy een nieuw leven probeert op te bouwen buiten de gevangenis. Dat zorgt voor uiteenlopende verhaallijnen.”

Hoe is Suzanne zo geworden?

“Voor mijn gevoel is ze vooral gevormd door de omstandig­heden. Ze kwam in de gevangenis als mishandelde vrouw en om te overleven is ze steeds harder geworden. Toch blijft ze trouw aan haar eigen regels en principes: ze is bijvoorbeeld fel antidrugs. Maar gevoel blijft haar zwakke plek. Zonder te veel te verklappen: dit seizoen komt er iemand in haar leven voor wie ze veel gaat voelen. Dat maakt haar kwetsbaar.”

Heb je veel gemeen met Suzanne?

“Niet direct. Maar als actrice is het natuurlijk heerlijk om in de huid te kruipen van iemand die zo ver van je af staat. Ik heb niets met fysiek geweld, maar Suus vliegt regelmatig iemand aan. Die gevechten zijn bijna een choreografie, elke beweging is uitvoerig gerepeteerd, we weten precies waar we elkaar moeten raken. Het is de kunst om het zo te spelen dat alles spontaan en echt lijkt. En dat minstens drie keer, omdat het uit verschillende camerahoeken wordt gefilmd. Het kost soms een halve dag om een vechtscène van nog geen twee minuten op te nemen. En het is bijna therapie, je kunt er al je woede en frustratie in kwijt. Na zo’n opnamedag kom ik moe, leeg en met spierpijn thuis.”

Hoe realistisch is Celblok H?

“In elk geval een stuk realis­tischer dan Vrouwenvleugel waar ik ook kort in speelde, al was het maar omdat Celblok H in een echte gevangenis wordt opgenomen. De kracht van de serie is dat we in de eerste plaats mooie verhalen vertellen met een zeer diverse cast. Daardoor krijgt het een rauw en uniek gevoel en dat is volgens mij ook waarom we al vier seizoenen hebben mogen maken. Agnes Brinkhorst, de voormalige directrice, zien we terug als gevangene. Dat lijkt me in het dagelijks leven vrij ondenkbaar, maar het zorgt wel voor een heel nieuwe dimensie in de relatie tussen Brinkhorst en Suus.”

Celblok H iedere dinsdag om 20.30 bij SBS 6

Meer over:

Reageren