Jeroen Spitzenberger en Carly Wijs over de politieserie Suspects

12 Maart 2017 15:16 | tv-serie | Door Televizier

© RTL

Zondag 12 maart start de eerste aflevering van de Videolandserie Suspects. Divorce-collega’s Carly Wijs, Jeroen Spitzenberger spelen de hoofdrol in deze politieserie die helemaal geïmproviseerd is. Televizier sprak met hen.

Na Flikken Maastricht en Moordvrouw is het nog niet gedaan met de Nederlandse politieseries. Videoland komt met de nieuwe crimeserie Suspects, een remake van het Engelse origineel. De eerste aflevering is te zien op RTl 4, de overige afleveringen zijn exclusief te zien bij Videoland.

Improviseren

In Suspects werken politiefunctionarissen Susan Vlaanderen (Carly Wijs), Daan de Ridder (Jeroen Spitzenberger) en Liv Scholten (Britte Lagcher)) aan acht misdaadzaken. Uniek aan deze serie is dat er niet wordt gewerkt met scripts. De acteurs moeten improviseren, zolang ze het plot van de aflevering vertellen. De cast vond het best spannend toen zij hoorden dat de serie geen uitgeschreven dialogen kent. Jeroen Spitzenberger: “Ik was meteen benieuwd, want hoe gaat dat dan precies in zijn werk? Het is leuk om als acteur uitgedaagd te worden in een project waar je niet dagelijks mee te maken krijgt.”

Niet voorbereiden

Volgens Britte Lagcher is het belangrijk om goed op elkaar te zijn ingespeeld. “Je moet goed luisteren wat de ander zegt en daar dan vervolgens op reageren.” Omdat de acteurs van te voren niet weten wat hun tegenspeler gaat zeggen, is de voorbereiding op een scène volledig anders. “Je ontdekt dit project met elkaar”, zegt Spitzenberger.

Neppistolen

De drie hoofdrolspelers hebben niet eerder politiepersoneel gespeeld en ter voorbereiding liepen zij twee dagen mee met rechercheurs in Amsterdam. Carly Wijs: “Dat was ontzettend leerzaam en leuk om te doen.” Dan gekscherend: “Van te voren kregen we te horen niet met de neppistolen te spelen. Aan het einde van de dag was ik dat even vergeten en stond ik met dat pistool tegen Jeroens hoofd gericht. Daar was de agent niet zo blij mee.”  Op de set was elke dag een rechercheur aanwezig. Zij gaven de cast tips hoe zij het best bepaalde zaken konden aanpakken of verwoorden.

Moed

Veel takes waren er niet nodig voor de scènes. De spelers konden immers hun tekst niet vergeten. Alleen in het begin moest een scène nog wel eens opnieuw, maar  volgens  Wijs kwam dit omdat ze toen nog niet de moed hadden om een take in één keer op te nemen. “We merkten wel eens dat de regisseur dan een scène bekeek en het eigenlijk gewoon goed vond. Dat gaat dan tegen je neiging in als regisseur, maar ook als acteur. Het kan altijd weer beter, dus wil je het opnieuw doen”, vertelt Spitzenberger.

Vertelvorm

Het barst in Nederland van de politieseries. Toch verschilt Suspects van series als Flikken Maastricht en Moordvrouw. Lagcher: “De persoonlijke levens van onze personages zijn ondergeschikt daar draait het ook niet om. Het gaat om het oplossen van de zaak. Als kijker word je gedwongen mee te denken met de rechercheurs.” Volgens Wijs krijgen mensen nooit genoeg van politieseries. “Daarnaast is de vertelvorm zo anders dan andere politieseries. Daarin onderscheiden wij ons.”

Suspects is op zondag 12 maart te zien om 21.00 uur op RTL 4, direct na de seizoensfinale van Moordvrouw. De overige op zichzelf staande afleveringen van de crimeserie zijn exclusief te bekijken bij Videoland. Aflevering 1 en 2 staan zondag 12 maart al op het Videolandplatform. Iedere zondag worden vervolgens twee afleveringen bijgeplaatst.

Meer over