Kijktip: Downton Abbey

22 November 2014 10:00 | tv-serie | Door Televizier

© NCRV

De Nederlandse trouwe kijkers hebben er even op moeten wachten, maar nu wordt hun geduld beloond: het vijfde seizoen van Downton Abbey gaat van start!

Het is 1924 in het Britse kostuumdrama en voor het eerst in de geschiedenis van Groot-Brittannië regeert de (linkse) Labourpartij. Dat is even wennen voor de Crawleys, vooral voor Robert, de graaf van Grantham (Hugh Bonneville). Zal deze verandering van invloed zijn op het leven van de adellijke familie?

Downton Abbey

Voor Roberts dochter Mary (Michelle Dockery) zijn de donkere wolken die eerder boven het landgoed samenpakten eindelijk weggedreven. In een groot deel van het vorige, vierde seizoen rouwde ze om de dood van haar man Matthew. In deze nieuwe reeks is ze gelukkig met Lord Gillingham (Tom Cullen). Toch blijkt tijdens een familiefeestje dat ze verschillende ideeën over hun gezamenlijke toekomst hebben. 

Buitenechtelijk kind

Mary’s zusje Edith (Laura Carmichael) heeft weer heel andere dingen aan haar hoofd. In het vierde seizoen verloor ze haar hart aan een getrouwde man van wie ze zwanger raakte – een enorme schande natuurlijk. Ze stond haar baby af, maar wist haar kindje via een omweg in haar buurt te houden: Tim, een boer op het landgoed, zorgt nu samen met zijn vrouw voor Marigold (inmiddels een peuter). Nu kan ze stiekem haar kindje in de gaten houden en knuffelen. Maar Tims vrouw weet niet dat Edith de moeder van het meisje is en vertrouwt de boel niet. Tijd voor Edith en Tim om hiervoor een oplossing te bedenken.

De nieuwe Netflix serie The Crown, die naar verluidt 100 miljoen pond kost, speelt zich ook al in de Britse adellijke kringen.

Meer over