Kijktip: Lewis gaat eruit met een knal

5 juli 2016 10:14 | tv-serie | Door Televizier

Ze kondigden het ruim van tevoren aan, maar hij komt toch nog te snel: de laatste aflevering van Lewis wordt vanavond uitgezonden door NPO 2. Het laatste klusje van inspecteur Lewis belooft een spektakelstuk te worden.

Bompakket

De allerlaatste aflevering van de succesvolle Britse detective Lewis begint op een rustige zomerdag in Oxford. Alles is pais en vree, totdat een bompakket ontploft. Hierbij komt een vooraanstaande hoogleraar wiskunde om het leven. 

Contractverlenging

Het is belangrijk voor Lewis (Kevin Whately) om de zaak snel tot een goed einde te brengen, want hij wil graag dat zijn contract wordt verlengd, zodat hij na zijn vakantie in Nieuw-Zeeland weer opnieuw aan de slag kan. Hij wil indruk maken op zijn baas Joe Moody (Steve Toussaint), maar hij lijkt hierin wat te ver te gaan.

Vijanden

Intussen is de vermeende dader nog altijd op vrije voeten. Lewis en zijn partner, James Hathaway (Laurence Fox), komen erachter dat het slachtoffer meer vijanden had dan op het eerste gezicht leek. 

Leven na Morse

Voor acteur Kevin Whately is het slot van de serie het einde van een tijdperk. In 1987 kroop hij voor het eerst in de huid van de Britse speurder Robert Lewis, toen nog in Inspector Morse, een andere klassieke detectiveserie. 

Willekeurige mensen arresteren

25 jaar later maakten Whately en zijn medespeler Laurence Fox bekend dat ze op termijn wel zouden willen stoppen met de serie. "Ik moet mijn horizion verbreden, voordat ik straks zomaar allerlei willekeurige mensen ga arresteren in het café", zei Fox destijds. Vier jaar later is het dan zover. En: ze gaan eruit met een knal. 

Meer over