Klem: Nieuwe spannende Nederlandse serie

19 januari 2017 12:10 | tv-serie | Door Televizier

© Pief Weyman

Op een dag ontdek je dat de vader van het beste vrien­dinnetje van je dochtertje een zojuist vrij­gelaten beruchte crimineel is. Zo begint de nieuwe spannende dramaserie Klem, met hoofdrollen voor Barry Atsma, Georgina Verbaan en Jacob Derwig.

Klem vertelt het verhaal van de keurige weduwnaar Hugo (Barry Atsma). Hij heeft een goede baan bij de Belastingdienst en leeft een rustig leven met zijn twee dochters Laura en Suzan in Amsterdam-Zuid. Dat verandert wanneer de achtjarige Suzan hartsvriendinnen blijkt te zijn met de dochter van een beruchte crimineel. Deze Marius (Jacob Derwig) heeft net acht jaar in de gevangenis gezeten en hoopt met zijn vrouw Kitty (Georgina Verbaan) en dochter Chrissie een nieuw bestaan op te bouwen.

Liquidatie

Hij is nauwelijks vrij of er wordt iemand geliquideerd. Onmiddellijk staat hij onder verdenking. Bovendien zijn er wat oude bekenden die nog een flink bedrag van hem tegoed hebben. Doordat Suzan en Chrissie geen dag zonder elkaar kunnen, raken ook de levens van hun vaders steeds meer met elkaar verweven. En dus moeten Hugo en Marius een manier vinden om zich tot elkaar te verhouden. Allebei komen ze op hun eigen manier klem te zitten.

Overspel

De tiendelige reeks is bedacht en geschreven door Robert Kievit en Frank Ketelaar, die eerder  verantwoordelijk waren voor de successeries Vuurzee en Overspel. Ketelaar: “Na Overspel gingen Robert en ik weer bij elkaar zitten om iets nieuws te bedenken. Tijdens het brainstormen vertelde ik hem dat ik nog een tien jaar oud filmscript in de la had liggen. De rode lijn in dat verhaal was gebaseerd op een persoonlijke ervaring. Ik woon zelf in een nette buurt in Amsterdam-Zuid.

Halloween

Op de avond van Halloween ging mijn dochter, toen een jaar of negen, langs de deuren. Maar ze was al vrij snel thuis. ‘We konden niet verder lopen, omdat er een dode man met bloed op de stoep lag’, zei ze. Was er een onder­wereldfiguur geliquideerd. Toen dacht ik: stel, zo’n man heeft een dochter die bij mijn dochter in de klas zit. Voordat je het weet, sta je tegenover een soort Holleeder op het schoolplein. Dat leek mij een interessant gegeven voor een film, vol met drama, spanning en tragiek. Ik stelde Robert voor dat script uit te bouwen tot een serie, en dat zag hij wel zitten.”

Herkenbaar

“Behalve dat het verhaal spannend moet zijn, heb ik als voorwaarde dat de personages echte mensen zijn met herkenbare problemen. Een serie met alleen schietende gangsters vind ik niet interessant. Daarom hebben we van Hugo een degelijke, ietwat saaie man gemaakt, die bij de Belastingdienst werkt en elke dag op de fiets naar zijn werk rijdt. Hij heeft zijn vrouw ver­loren, probeert in zijn eentje zijn twee dochters op te voeden en werkt ondertussen aan zijn carrière. Vervolgens stapt er een idioot zijn leven binnen, waardoor hij in een ingewikkelde situatie terechtkomt. Iedereen kan zoiets overkomen. Daar houd ik van.”

Hoofdrolspelers

Ketelaar, die de serie ook deels regisseerde, was verder verantwoordelijk voor de casting. “Mensen vragen me weleens of ik scripts schrijf met bepaalde acteurs in gedachten, maar dat
is nooit het geval. In die periode ben ik alleen maar bezig met het vormgeven van de personages. Pas als het script klaar is, ga ik nadenken over de acteurs. Dan komen er weliswaar wat namen opborrelen, maar eigenlijk sta ik er bij het casten altijd blanco in.”

Atsma, Derwig en Verbaan

Over waarom hij uiteindelijk koos voor het trio Atsma, Derwig en Verbaan zegt Ketelaar: “Barry wordt vaak als de stoere, knappe bink gecast. Toen hij auditie kwam doen in pak en met een brilletje op, wist ik meteen: hij ís Hugo. Ik zag vooral dat keurige en betrouwbare in hem. Daarbij is Barry een fantastische acteur. En Jacob Derwig heeft een meesterlijke gangster in huis. Ik heb dat wat aangezet door hem een litteken in het gezicht en een tatoeage in zijn nek te geven. Samen met Georgina Verbaan, die ik geweldig vind, vormt hij een prachtig setje.”

Klem vanaf donderdag 19 januari 20.30 • NPO 1

Meer over