Lies Visschedijk over Soof, de Serie

21 Januari 2018 14:48 | tv-serie | Door Televizier

© Mike van den Toorn / RTL

Soof: Een nieuw begin is de RTL 4-vervolgserie op de twee succesvolle bioscoopfilms Soof en Soof 2, over de onhandige moeder met een eigen restaurant. Hoofdrolspeelster Lies Visschedijk (44): “Ik ben nog lang niet op Soof uitgekeken.”

De Nederlandse Bridget Jones met een gezin. Zo zou je Soof het beste kunnen omschrijven. Ze is stuntelig, ziet er een beetje tuttig uit en leidt een chaotisch leven. Maar met humor, zelfspot en veel rode wijn klunst ze zich overal doorheen. In de gelijknamige bioscoopfilm (2013) worstelt de bijna veertigjarige Soof met de aloude levensvraag: is dit alles wat er is? Haar cateringbedrijfje wil niet echt van de grond komen, haar drie kinderen slokken al haar tijd op en manlief Kasper stopt vooral zijn tijd in zijn werk. Ze bloeit op als ze een affaire begint met de aantrekkelijke choreograaf Jim (Dan Karaty), maar kiest uiteindelijk toch voor Kasper. Eind goed al goed? Toch niet.

Soof 2

In Soof 2, de vervolgfilm uit 2016, lijkt de koek toch echt op. Kasper wil scheiden en Soof moet zich daarin schikken. Ondertussen loopt het ook op andere fronten allesbehalve soepel. Haar restaurant De Kooksoof inspireert niet meer, de kinderen lijken vooral bezig met hun tienersores en Kasper heeft binnen no time een nieuwe vriendin. Ze krijgt een relatie met een knappe kok, maar ook hij kan haar niet gelukkig maken.

Soof: Een nieuw begin

De tiendelige serie Soof: Een nieuw begin gaat verder waar Soof 2 eindigde. Soof en Kasper zijn officieel gescheiden. Maar voor hoe lang? Als Kaspers ‘mancave’ onbewoonbaar wordt verklaard, trekt hij namelijk tijdelijk in op zolder bij Soof en de kinderen. Dat lijkt in eerste instantie best prettig. Voor zowel de kinderen als voor Soof, die zo meer tijd heeft om zich op haar nieuwe restaurant te richten. Maar een eigen leven in elkaars nabijheid vraagt ook om ongemakkelijke en hilarische situaties. Zeker wanneer er nieuwe liefdes in het spel komen.

Fedja van Huêt

Vergeleken met de twee films is veel hetzelfde gebleven. De cast is nagenoeg intact. Lies Visschedijk draagt ook de serie met gemak. Fedja van Huêt is – voor de vrouwelijke kijkers – een prettige verschijning als Soofs sullige, zachte man. Roos Dickmann vervangt Lobke de Boer als Soofs tienerdochter Sascha die gaat studeren. Een goede aanvulling vormen Gustav Borreman en Elise Schaap als de twee nieuwe liefdes voor Soof en Kasper. Samen maken ze er een feelgoodfamilieserie van, waaraan de kijker zich tijdens de koude wintermaanden heerlijk kan verwarmen.

Lies Visschedijk

Met liefde keerde Lies Visschedijk terug in haar rol als Soof. “Ik vind haar een heel leuke vrouw. Ik houd van haar zoals je van je beste vriendin houdt, inclusief al haar ongemakken. Want Soof kan ook bloedirritant zijn en dom doen. Ze zegt onhandige dingen, is in alles mateloos en laat te veel over zich heen lopen. Maar dat vergeef je haar allemaal, omdat ze ook warm, gastvrij en vindingrijk is. Haar leven is verre van perfect, maar ze probeert er toch iets van te maken. Dat is heerlijk om te spelen.”

Herkenbaarheid

De aantrekkingskracht zit vooral in de herkenbaarheid. “Ik denk dat veel vrouwen zich in haar herkennen. Ze drinkt af en toe te veel, eet soms meer dan goed voor haar is. Ze voelt zich onzeker over haar uiterlijk, of ze het wel goed doet als moeder. Iedereen weet hoe het is als je uit je slof springt, daar spijt van hebt, maar ook weer niet, omdat je eigenlijk vindt dat je gelijk had. Dat is lekker om naar te kijken, want zo ben ik ook. Alleen zal ik niet snel een feesttent opzetten of een restaurant beginnen. Ik bewonder haar. Als moeder ben ik ook veel ongeduldiger dan Soof. Eigenlijk is ze veel leuker dan ik zelf ben; haar leven is een stuk sprankelender.”

Tweede seizoen

Is ze niet bang dat ze na drie Soof-projecten alleen nog maar gevraagd wordt voor de rol van klungelige vrouw? “Soof is een gedeelte van mijn persoonlijkheid geworden, dus ik zal niet snel een vergelijkbare rol aannemen voor een andere film of serie. Dat wil ik ook helemaal niet. Maar ik wil me wel blijven ontwikkelen en andere dingen kunnen doen. Daarom sta ik ook in het theater.” Een tweede seizoen van de tv-serie Soof is al in de maak, tot grote vreugde van Lies. “Ik ben nog lang niet op Soof uitgekeken.”

Wie is wie in Soof: Een nieuw begin

Lies Visschedijk - Soof
Fedja van Huêt - Kasper
Roos Dickmann - dochter Sascha
Brent en Niek Schoemaker - tweelingzonen Dies en Bing
Anneke Blok - Hansje, Soofs moeder
Dick van den Toorn - Gerrit, vriend van Hansje
Dan Karaty - Jim, goede vriend van Soof
Barbara Sloesen - Joy, de keukenhulp
Elise Schaap - Josine, de bouwkundige die helpt bij het splitsen van het huis
Gustav Borreman - Mick, de overbuurman
Peter Vandemeulebroecke - Didier, een charmante vlogger

Soof: Een nieuw begin, zondag - RTL 4 • 21.00

Meer over